Prezidentka bilancuje uplynulý rok, predstavila abecedu 2020

TA3 TASR
28.12.2020 14:00

Ochorenie COVID-19, ako najvýraznejší prvok ovplyvňujúci dianie v spoločnosti, generálny prokurátor, ako voľba roka, a Fond obnovy, ako historická možnosť získať prostriedky na zásadné zmeny, ktoré prinesú lepší a kvalitnejší život budúcim generáciám. To sú reflexie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktoré ponúka na sociálnej sieti prostredníctvom abecedy roka 2020.

Prezidentka bilancuje uplynulý rok, predstavila abecedu 2020
Facebook.com/Zuzana Čaputová

Podľa poradia v abecede si vybrala slová začínajúce na konkrétne písmeno a pomenúva nimi dianie i fenomény končiaceho sa roku. V prvej časti ide o sériu od A po G. S písmenom A asociuje prezidentka svoju ambíciu asistovať pri obnove krajiny v období ochorenia COVID-19 i zjednocovaní spoločnosti. Priznáva, že s písmenom B sa jej spája bolesť a to, že rok 2020 bol i rokom bolesti podpisujúcej sa pod dôsledky pandémie nového koronavírusu. Verí však, že disponibilná vakcína situáciu zlepší. "A na obdobie COVID-u budeme spomínať ako na epizódu, ktorá trvala len rok,“ uviedla.

V kontexte témy však pripomenula, že rok 2020 ešte viac zvýraznil dôležitosť duševného zdravia a nevyhnutnosť starať sa o duševnú rovnováhu v živote. Naďalej vzrastajúcu dôležitosť prisudzuje otázke ochrany životného prostredia. "Téma enviro sa stala čoraz najliehavejšou globálnou témou, verím, že budeme svedkami čoraz viac konkrétnych riešení a reálnych krokov v tejto oblasti," povedala prezidentka.

Očakávania prezidentky sa viažu aj k Fondu obnovy. "Je to historická príležitosť, veľká zodpovednosť, šanca získať prostriedky, ktoré môžu Slovensko skutočne obnoviť a dosiahnuť v prospech budúcich generácií obrovské zmeny a reformy," uviedla. Písmeno G jej evokuje najmä voľbu generálneho prokurátora. Ocenila finálny priebeh voľby i výber kandidáta, ktorého ako prezidentka menovala do funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok