V Poľsku zomrel muž, ktorý mal v organizme metanol

TASR
22.9.2012 16:39

Zrejme na následky otravy metanolom zomrel v Poľsku ďalší človek, tentoraz jeden z dvoch hospitalizovaných mužov v Plocku. Stav druhého z nich označujú lekári za vážny.

V Poľsku zomrel muž, ktorý mal v organizme metanol
SITA

Doterajšie poznatky poľskej polície však nenaznačujú, že by v tomto prípade bol v hre pančovaný alkohol  z ČR, informovala spravodajská televízia TVN24.

Zosnulého 47-ročného miestneho občana hospitalizovali v nemocnici v Plocku v piatok, v jeho organizme sa našla zvýšená hladina metanolou. Oficiálnu príčinu úmrtia muža, ktorý skonal dnes v skorých ranných hodinách, určí súdna pitva.

O dva roky staršieho pacienta z Wyszogrodu, ktorý je vo vážnom stave, hospitalizovali v Plocku takisto v piatok.


Ide o najmenej šiestu obeť metanolu v Poľsku od sklonku augusta. Už v dvoch z doterajších piatich prípadov preverujú poľské orgány možnosť, či v hre nebol pančovaný alkohol, pochádzajúci z ČR.

Ešte v piatok hovorca poľského celoštátneho inšpektorátu pre hygienu Jan Bondar informoval o tom, že analýza 110 z celkového množstva 453 odobratých vzoriek alkoholu nepreukázala v ňom prítomnosť metylalkoholu.


Ako však dnes informovala rozhlasová stanica RMF FM, už to nie je pravda. V štyroch z 11 vzoriek z fliaš, ktoré zaistili v regióne Malopolska na juhovýchode Poľska a ktoré boli označené podozrivými českými etiketami, sa našiel metanol, jeho koncentrácia bude známa neskôr. V laboratóriu je už na analýzu pripravených ďalších 22 vzoriek odobratých v  rovnakej oblasti.


Podľa informácií TVN24, ktoré sa odvolávajú na katovickú políciu, zadržali na trhovisku v sliezskom meste Tarnowskie Góry neďaleko Katovíc na juhu Poľska v piatok občianku SR, obchodujúcu s neokolkovaným, podozrivým alkoholom.


U ženy našli 71 fliaš alkoholu, medzi ktorými boli aj štyri s etiketami, ktoré sa v ČR objavili na fľašiach s metanolom pančovaným alkoholom.


Poľské bezpečnostné orgány preto apelovali na všetkých občanov, ktorí si mohli kúpiť alkohol od tejto ženy, aby ho nekonzumovali a zlikvidovali ho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok