Súd povolil hľadanie ropy v Arktíde, aktivisti rozhodnutie kritizujú

TA3 TASR
23.12.2020 14:32

Nórsky najvyšší súd potvrdil platnosť povolení na hľadanie ropy v Arktíde. Miestna pobočka organizácie Greenpeace sa pokúšala zastaviť výstavbu nových vrtov na ťažbu ropy a zemného plynu. Aktivisti tvrdia, že udelením desiatich nových povolení na výstavbu prieskumných vrtov v Barentsovom mori porušila tamojšia vláda ústavu. Tá zaručuje právo na zdravé životné prostredie pre súčasné i budúce generácie. O reakciu sme požiadali šéfku Greenpeace Slovensko.

Pokúšali sa zastaviť výstavbu vrtov

Nórsky najvyšší súd nevyhovel v utorok environmentálnym aktivistom, ktorí sa pokúšali zastaviť výstavbu nových vrtov na ťažbu ropy a zemného plynu v Arktíde. Dve skupiny — miestna pobočka Greenpeace a domáce ochranárske združenie Príroda a mládež (NU) — tvrdia, že udelením desiatich nových povolení na výstavbu prieskumných vrtov na budúcu ťažbu ropy v Barentsovom mori pri pobreží severného Nórska porušila tamojšia vláda článok ústavy, ktorý pre súčasné i budúce generácie zaručuje právo na zdravé životné prostredie.

Inkriminované povolenia vydané v roku 2016 sú zároveň v rozpore s parížskou klimatickou dohodou dosiahnutou rok predtým. Cieľom tohto dokumentu je spomalenie klimatických zmien. Podľa najvyššieho súdu nové povolenia na ťažbu fosílnych palív nie sú v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach, pretože ich udelenie nepredstavuje "skutočné a bezprostredné riziko" pre život a fyzickú integritu.

Rozsudkom sú pobúrení

"Sme pobúrení týmto rozsudkom, ktorý oberá mladých ľudí a budúce generácie o ich ústavnú ochranu," reagovala na verdikt šéfka NU Therese Hugstmyrová Woieová. "Najvyšší súd uprednostnil nórsky ropný priemysel pred našim právom na životaschopnú budúcnosť," dodala.

Nižšie súdy v tejto veci už dvakrát rozhodli v prospech ropných spoločností; najprv osloský okresný súd a následne aj nórsky odvolací súd. Utorkový verdikt tak definitívne zmaril nádeje aktivistov na zrušenie povolení.

Osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva a životné prostredie David Boyd vlani v septembri vyzval Nórsko, aby zastavilo hľadanie nových ložísk ropy a zemného plynu a namiesto toho pristúpilo k plánom na "priamy prechod k ekonomike bez fosílnych palív". Nórsko sa zaviazalo, že pomôže pri riešení stúpajúcich globálnych uhlíkových emisií postupným upustením od investícií do fosílnych palív, ale vláda napriek tomu pokračuje v podpore nových ropných projektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok