Vakcíny sú vraj halál, očkovať sa tak môžu aj moslimovia

TA3 TASR
23.12.2020 11:23

Moslimovia v Spojených arabských emirátoch sa môžu zaočkovať proti chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje nový koronavírus, aj v prípade, že vakcína obsahuje bravčovú želatínu. V stredu o tom rozhodla Rada pre vydávanie fatvy, najvyššia islamská autorita v krajine.

Vakcíny sú vraj halál, očkovať sa tak môžu aj moslimovia
SITA/AP

Konzumácia akejkoľvek časti prasaťa je totiž podľa islamského práva harám zakázaná. Želatína z bravčového mäsa, kostí alebo kože je bežnou ingredienciou vakcín, pripomína AP. Podľa predsedu Rady pre vydávanie fatvy je však potreba "chrániť ľudské telo" dôležitejšia než povinnosť nekonzumovať zakázané látky. Vakcíny s obsahom bravčového sú teda halál, čo znamená, že podľa islamskej tradície je ich konzumácia prípustná.

Od začiatku vypuknutia pandémie zaznamenali v SAE viac ako 196.000 prípadov nákazy a 642 obetí, vyplýva z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Rada v tomto prípade považuje bravčovú želatínu za liek, nie za jedlo. Platí to však len v tom prípade, že nebude prístupná alternatívna vakcína bez želatíny. Spojené arabské emiráty začali očkovať svojich občanov 14. decembra, a to vakcínou od čínskej spoločnosti Sinopharm. Obyvatelia hlavného mesta Abú Zabí sa môžu dať bezplatne zaočkovať v najmenej 45 nemocniciach či klinikách.

Vládca Dubaja šejk Muhammad bin Rášid Maktúm v novembri oznámil, že sa nechal zaočkovať experimentálnou vakcínou. Pridal sa tak k viacerým popredným predstaviteľom SAE, ktorí sa tiež zúčastnili na klinických testoch. Od začiatku vypuknutia pandémie zaznamenali v SAE viac ako 196.000 prípadov nákazy a 642 obetí, vyplýva z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok