Sulíkov rezort zrušil súťaž na nákup antigénových testov

TA3 SITA
22.12.2020 21:11

Ministerstvo hospodárstva zrušilo súťaž na nákup antigénových testov. Ako ďalej na sociálnej sieti informuje Transparency International Slovensko, žiadny z uchádzačov totiž nesplnil podmienky. Okrem nereálne prísnych podmienok na testy bol podľa Transparency extrémne krátko nastavený aj termín dodania. Zrušenie súťaže pritom považuje za správne.

Keďže testy Slovensko akútne potrebuje, jediným možným krokom je podľa neho priamy nákup od firmy, ktorá v čo najkratšom čase splní menej prísne, no stále pre kvalitu dostatočné podmienky.

Ako upozorňuje Transparency, pôvodne sa prihlásilo 60 firiem, na osobné rokovanie sa ich dostavilo 41, no drvivá väčšina ponúkala pochybné výrobky s ešte otáznejšou dokumentáciou. "Tie serióznejšie priznávali, že podmienky úplne splniť nevedia, tie menej seriózne od firiem, ktoré sa okolo zdravotníckeho sektora väčšinou doteraz ani neobtreli, ponúkali všelijaké pochybné vyhlásenia či štúdie," konštatuje s tým, že antigénové testy na Covid-19 sú na trhu stále novinkou, neexistuje ešte ich štandardizácia a komplexné porovnanie kvality.

Minister hospodárstva Richard Sulík na sociálnej sieti potvrdil, že jeho rezort zrušil verejné obstarávanie na antigénové testy, keďže zadanie od ministerstva zdravotníctva sa ukázalo ako nevykonateľné a žiadny z prihlásených testov zadanie nespĺňa. "Uvedomujem si, že Slovensko testy potrebuje, preto na ministerstve pristúpime k priamemu rokovaciemu konaniu, aby sme testy mali k sľúbenému termínu, k 7. januáru," prisľúbil Sulík.

Vláda poverila ministerstvo hospodárstva obstaraním antigénových testov ešte v polovici novembra. Nákup bol od začiatku komplikovaný. Pôvodné uznesenie, ktoré hovorilo o obstaraní 16 miliónov testov k štyrom dátumom, sa zmenilo a podľa aktuálneho má rezort zabezpečiť 8 miliónov antigénových testov. Rezort následne čakal podľa ministra Richarda Sulíka na zadanie ministerstva zdravotníctva 17 dní. Obstarávať teda začal až 7. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok