Bez podpory hospodárskeho rastu sme skončili, tvrdí Fico

TA3
22.9.2012 15:07

"Moja priorita za každú cenu je - udržať zamestnanosť a vytvárať nové pracovné miesta," zdôraznil v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu - Rozhlasu a televízie Slovenska (SRo - RTVS) premiér.

Bez podpory hospodárskeho rastu sme skončili, tvrdí Fico
SITA

Na Slovensku sú podľa Fica veľké firmy a hrozí, že budú prepúšťať v dôsledku poklesu hospodárskeho rastu. "My sme totiž naviazaní hospodárskym rastom na veľké krajiny Európskej únie," pripomenul a dodal, že ak veľké firmy začnú prepúšťať, môže to vyvolať reťazovú reakciu. Fico sa preto pýta, čo je lepšie - podporiť firmy, aby udržali zamestnanosť, alebo dovoliť, aby ľudia skončili na úradoch práce. Všetky politické strany pritom podľa neho súhlasia s potrebou ozdravenia verejných financií.

Podľa Roberta Fica pôjde do zdravotníctva v roku 2013 viac peňazí. Odvody štátu za jeho poistencov by sa podľa slov premiéra postupne mali zvyšovať, aby sa dostali na úroveň z jeho prvej vlády, ktorá sa blížila k piatim percentám a ktorú vláda Ivety Radičovej znížila na štyri percentá. "My teraz postupne chceme ísť, desatinku po desatinke znovu hore," konštatoval.

Predseda vlády a šéf strany Smer-SD stojí za projektom vytvorenia jednej štátnej zdravotnej poisťovne. Zdôvodnil to tým, "že nám súkromné zdravotné poisťovne odoberajú peniaze zo zdravotníctva tým, že z verejných peňazí si odrezávajú obrovské množstvo peňazí". Fico projekt jednej zdravotnej poisťovne považuje za dobrý. "Verím, že v krátkom čase hocakou cestou, či to bude vyvlastnenie, alebo to bude dohoda so súkromnými vlastníkmi Dôvery a Unionu, ale verím, že na Slovensku bude jedna jediná zdravotná poisťovňa a peniaze, ktoré si inak nechávali vlastníci Dôvery a Unionu pôjdu naspäť do slovenského zdravotníctva," uviedol ďalej v dnešnej diskusnej relácii Robert Fico. Priznal, že Slovensko na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne peniaze nemá. "Ale sme pripravení sa vzdať určitých aktivít, ktoré momentálne štát má. Ak sa rozhodneme, že niečo pustíme zo štátnych aktív, že niečo predáme, najväčší chyba by bola keby sme tieto peniaze hodili len tak do spotreby, do zvýšenia platov." Na platy by sa peniaze minuli a o rok by neboli, ak sa však vložia do inej aktivity, ktorá prináša peniaze má to svoju efektivitu, povedal.

V hotovosti nie sú peniaze ani na SPP. "Keby sme mali peniaze, tak by som presadzoval veľmi tvrdo myšlienku kúpenia 49 percent akcií SPP, ktoré dnes Nemci a Francúzi predávajú," dodal premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok