Očkovať začnú už čoskoro. Vakcínu schválila aj Európska komisia

TA3 ČTK SITA TASR
21.12.2020 18:54

Európska komisia oficiálne schválila použitie vakcíny proti novému koronavírusu od farmaceutických firiem BioNTech a Pfizer v rámci Európskej únie. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová oznámila, že sa komisia rozhodla "sprístupniť prvú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 pre európskych občanov" a udelila jej "podmienečné povolenie pre uvedenie na trh".

Dôležitý moment pre Európu

Začiatok dodávania vakcíny do členských štátov európskej dvadsaťsedmičky je naplánovaný na sobotu. Samotné očkovanie by sa malo v EÚ začať v dňoch 27. - 29. decembra. EK odobrila vakcínu niekoľko hodín po tom, čo ju podmienečne schválila Európska lieková agentúra.

"Dnes pridávame dôležitú kapitolu k európskemu úspechu. Schválili sme prvú bezpečnú a účinnú vakcínu proti COVID-19. Ďalšie vakcíny prídu čoskoro," uviedla šéfka exekutívy EÚ počas tlačovej videokonferencie. Spresnila, že vakcína schválená eurokomisiou na používanie v EÚ bude k dispozícii pre všetky krajiny Únie súčasne a za rovnakých podmienok. Pripomenula, že prvé dávky vakcín budú distribuované z Belgicka, kde sa nachádza jedno z výrobných oddelení spoločnosti Pfizer / BioNTech.

"Európska agentúra pre lieky preskúmala túto vakcínu a rozhodla, že je bezpečná a účinná," uviedla Von der Leyenová. Podľa jej slov nadchádzajúce európske dni očkovania (27. až 29. december) budú "skvelým okamihom jednoty". Upozornila, že začiatok očkovacích kampaní je dobrý spôsob, ako ukončiť tento ťažký rok a začať novú kapitolu v rámci boja proti pandémii.

Majú nasledovať aj ďalšie

Von der Leyenová dodala, že ide o prvú vakcínu v boji proti COVID-19, ale ďalšie budú čoskoro nasledovať, pričom 6. januára by agentúra EMA mala udeliť povolenie pre očkovaciu látku farmaceutickej spoločnosti Moderna. Zároveň pripomenula, že snahou Európanov je poskytnúť účinné vakcíny proti COVID-19 aj pre chudobnejšie krajiny sveta, prostredníctvom nástroja COVAX, ktorého najväčším darcom je práve EÚ, ktorá na tento účel už vyčlenila vyše 800 miliónov eur.

V závere svojho prejavu upozornila, že za úspechom novej očkovacej látky je aj EÚ, ktorá na výskum inovačných technológií firmy BioNTech venovala deväť miliónov eur a sprostredkovala pôžičku vo výške 100 miliónov eur cez Európsku investičnú banku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok