Nemocnice smerujú ku kolapsu, Mikas prehovoril k ľuďom

TA3 TASR
21.12.2020 14:56

Nemocnice a zdravotníci v týchto dňoch zažívajú najväčší nápor za celé trvanie pandémie nového koronavírusu a vyhliadky v tomto smere nevyzerajú vôbec dobre. Mnohé nemocnice už v týchto chvíľach smerujú ku kolapsu. Veľký tlak pociťujú aj regionálne úrady verejného zdravotníctva, ktoré od začiatku pandémie neúnavne trasujú kontakty pozitívne testovaných ľudí. V otvorenom liste to pred vianočnými sviatkami uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

Požiadal, aby sa ľudia zomkli

"Z celého srdca by som si prial, aby sme mohli okamžite poľaviť z nastavených opatrení, či všadeprítomných príkazov a zákazov, ktoré sme zaviedli v úprimnej snahe chrániť Vás od tragických následkov šíriaceho sa ochorenia COVID-19," uviedol Mikas s tým, že okolnosti nám však nedovoľujú takýto luxus. V otvorenom liste vyzdvihol vyťaženosť nemocníc, ale aj RÚVZ.

"Aj keby v nasledujúcich dňoch nepribudol jediný nový prípad nákazy, naši lekári, sestry a ďalší zdravotnícky personál to nepocítia ešte celé týždne. Realita v nemocniciach i na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva je pre mnohých vzdialená," povedal Mikas. Poukázal na to, že nekonečná obetavosť zdravotníkov a epidemiológov, ich vyčerpanie, frustrácia a neraz aj slzy zúfalstva či hnevu sú však skutočné. Preto Mikas prosí ľudí, aby robili zo svojej pozície všetko pre to, aby boli podmienky na záchranu ľudských životov.

"Robíme maximum, aby sme nastavenými opatreniami chránili vaše zdravie a aby ste nemuseli prinášať ďalšie obete," povedal hlavný hygienik. Požiadal, aby sa ľudia zomkli. "Na diaľku, no s o to väčším odhodlaním. Bez ohľadu na naše politické presvedčenie a bez ohľadu na to, aký máme názor na vývoj a riešenie pandémie," uviedol Mikas. Podľa neho nie sme bezmocní. Smerovanie krajiny ovplyvňuje každý jeden človek, tvrdí hlavný hygienik.

Každú cestu mimo domácnosti zvažujme

Mikas tvrdí, že verejnosť sa má zmieriť s tým, že vianočné sviatky, ktoré obvykle bývajú spojené s hojnosťou a radostnou atmosférou širokého kruhu rodiny, priateľov a známych, budú tento rok podstatne skromnejšie. "Nie pre zákaz vychádzania, nie pre opatrenia vo vyhláškach, nie pre kontroly v prihraničných oblastiach a v prevádzkach, či pre hrozbu sankcií. Je to preto, že nám záleží na našich blízkych a komunitách, v ktorých tak radi trávime voľné chvíle," uviedol.

Upozornil ľudí na to, aby rešpektovali nastavené pravidlá a nevyužívali výnimky bezdôvodne. "Každú jednu cestu mimo domácnosti zvažujme. Bez akéhokoľvek preháňania si položme otázku, či je životne dôležitá," povedal. Poznamenal, že ľudia by sa nemali pohybovať mimo domácností a stretávať sa s ľuďmi mimo vytvorených malých skupín.

"Vyhýbajme sa miestam, kde sa združuje vyšší počet ľudí. Cielene a vedome sa vystríhajme slabo vetraných priestorov a spoločnosti ľudí bez rúšok a dostatočných rozstupov. Sústreďme všetky naše aktivity do priestoru online, stretnutia nahraďme telefonátmi a videohovormi," doplnil Mikas. Ako dodal, osobnú účasť v chrámoch by mala verejnosť zameniť za rozhlasové alebo televízne vysielanie. Ako uzavrel, ide o životy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok