Novinky zo sveta cestovania: Dobré správy o cestovaní pred a počas Vianoc

TA3, CK Satur a Roberta Gregorová
21.12.2020 11:25

Na Slovensku platí zákaz vychádzania, lyžiarske strediská ale dostali výnimku. Medzi okresmi sa cestovať môže, povolené sú aj krátkodobé výjazdy na zahraničné letiská a dovolenky v zahraničí. Pri návrate z Veľkej Británie však začína platiť povinná karanténa. Pozrite si prehľad najdôležitejších noviniek zo sveta cestovania za uplynulé dni.

Novinky zo sveta cestovania: Dobré správy o cestovaní pred a počas Vianoc
CK Satur

Krátkodobé výjazdy na najbližšie letiská v susedných štátoch Európskej únie sú povolené už aj bez potreby preukázania sa negatívnym testom na ochorenie COVID -19 pri návrate. Osoby zabezpečujúce prepravu iných osôb na medzinárodné letiská na území Českej republiky, Poľskej republiky, Maďarska alebo Rakúskej republiky sú však podľa novej vyhlášky povinné najneskôr pred prechodom štátnej hranice zo Slovenskej republiky zaregistrovať sa cez formulár na webe  https://naletisko.mzv.sk/. Preukázať sa tiež musia na požiadanie príslušníkom Policajného zboru SR vytlačeným alebo elektronickým potvrdením o splnení tejto povinnosti a letenkou prepravovanej osoby alebo jej elektronickou kópiou.

RakúskoČesko po novom uznajú aj antigénové testy. Rakúsko už so Slovenskom recipročnú dohodu má, v prípade Česka sa ešte čaká na reciprocitu z ich strany. V praxi to znamená, že občania SR môžu už nielen s PCR testom, ale aj s antigénovým testom nie staršími ako 72 hodín, cestovať do Rakúska i do Čiech. A rovnako to bude platiť aj pri ceste na územie SR z Rakúska alebo Česka. Vek testovaných detí sa zvyšuje zo 7 na 10 rokov.

Hoci vláda rozhodla o zákaze vychádzania, lyžiarske strediská zostávajú otvorené. Povolené je aj cestovanie do zariadení na rekreačné účely, takže lyžovačky na Vianoce a Nový rok na Slovensku budú. Nič nebráni tomu, aby hotely a penzióny prijímali rezervácie a lyžiarske strediská otvárali ďalšie lanovky a vleky. Stále platí, že v strediskách sa môžu lyžovať len osoby s negatívnym testom na ochorenie COVID -19  nie starším ako tri dni.

residence-hotel-donovaly-ck-satur_c0a80501-7658-bf91.jpg

Slováci, ktorí cestujú do Rakúska, musia od soboty absolvovať desaťdňovú karanténu. Nové nariadenie platí do 10-teho januára. Má však aj výnimky. Karanténu je možné ukončiť najskôr päť dní po vstupe do krajiny, pričom je potrebný negatívny test na ochorenie COVID -19. Výnimkou sú pendleri, ktorí test nepotrebujú a takisto tranzitujúci. Do karantény nemusia ísť ani opatrovateľky, ktoré pracujú v 24-hodinových turnusoch v rodinách alebo sezónni pracovníci. Obdive skupiny však musia mať negatívny test, nie starší ako tri dni. Po príchode z takmer všetkých krajín sveta, čaká aj Rakúšanov 10- dňová karanténa.

Cestovné kancelárie otvorili pri letisku v Prahe testovacie laboratórium na ochorenie COVID -19. Robia v ňom plnohodnotné PCR testy. Klienti týchto cestovných kancelárií si ho môžu objednať priamo pri nákupe pobytu za zvýhodnenú cenu 990 českých korún. Otestovať sa dá prísť aj dva dni pred odletom. V prípade testovania v deň odletu je výsledok známy za približne hodinu. Komerčné odberové miesta zradilo aj samo letisko. Testovanie je tam prednostne určené pre cestujúcich, ktorí majú platnú letenku alebo plánujú zahraničnú cestu. Podľa informácii letiska sú výsledky posielané v SMS správe do 24 hodín. Cena testu je v tomto prípade 1750 českých korún. Možné je aj objednanie expresných výsledkov do dvoch hodín za 7500 českých korún.

Praha chce zaviesť nočné vlakové spoje do významných miest Európy. Vedenie českého hlavného mesta chce začať rokovať o spojeniach do Frankfurtu, Amsterdamu, Bruselu, Paríža, Milána, Ríma, Benátok, Hamburgu a Kodane. Iniciatívu podporil Regiojet, ktorý je pripravený s mestom rokovať.

Každý kto prichádza z Veľkej Británie sa musí po novom zaregistrovať na https://korona.gov.sk/ehranica/ a nastúpiť do domácej karantény. Dôvodom je nová mutácia koronavírusu, ktorá sa objavila vo Veľkej Británii. Karanténa môže byť ukončená až po absolvovaní RT-PCR testu s negatívnym výsledkom. Ten sa odoberá najskôr na piaty deň od pricestovania na územie Slovenska.

Omán sa opäť otvára turistom a láka silvestrovskými pobytmi. Zrušil povinnú karanténu, test na koronavírus pred príletom aj vstupné víza. Podmienkou pre cestu do krajiny je len platné zdravotné poistenie, ktoré pokryje prípadné náklady na liečbu ochorenia COVID-19 počas doby pobytu a tiež vyplnený vstupný formulár. Všetci cestujúci však budú na COVID-19 testovaní po prílete na letisku. Po novom roku plánuje CK Satur pridať do ponuka aj ďalšie termíny dovoleniek v Ománe.

fanar-hotel-oman-0a14036f-a9c9-48b7_c0a80501-771a-1c63.jpg

S očkovaním proti koronavírusu by sa v Európskej únii mohlo začať už po Vianociach. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ako začiatok určila 27. december. Viaceré krajiny, ako napríklad Nemecko či Rakúsko už potvrdili, že sú na očkovanie pripravené. Vakcínu ale dovtedy musí schváliť Európska lieková agentúra. Preparát od spoločností Pfizer a BioNTech už aktívne využívajú napríklad vo Veľkej Británii, USA či Saudskej Arábii.

Menej rizikové krajiny

Krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové a pre ktoré pri návrate do SR platí voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie v domácom prostredí a testovania na COVID-19:

Austrália, Čínska ľudová republika, Fínsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland, Singapur, Taiwan

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok