SaS chce v koalícii ostať, Cigániková reagovala na slová premiéra

TA3 TASR SITA
20.12.2020 13:05

SaS robí maximum pre zotrvanie v koalícii. V našej relácii V politike to vyhlásila poslankyňa národnej rady Jana Bittó Cigániková v reakcii na konflikt premiéra Igora Matoviča a vicepremiéra Richarda Sulíka.

Cigániková: Bolo to za čiarou, je pod tlakom

Poslankyňa Andrea Letanovská podotkla, že koalícia by mala komunikovať jasné opatrenia a nie konflikty. Podľa nej nedostatočne narábajú s dôverou ľudí. Opozičný nezaradený poslanec pôsobiaci v strane Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok si myslí, že Sulík by mal podať demisiu, keď mu premiér nedôveruje. Vie si predstaviť aj výmenu premiéra.

"Myslíme si že to bolo trošku za čiarou. Na druhej strane vieme pochopiť, že je pod obrovským tlakom. Veríme, že mu úprimne záleží na výsledku," povedala Cigániková v reakcii na vyjadrenia premiéra smerom k Sulíkovi. Dodala, že sa v SaS snažia držať a robia všetko pre to, aby to koalícia ustála. Deklarovala záujem ostať v koalícii a pokračovať v práci. Tvrdí, že Sulík vždy reaguje vecne a s pokojom a k tomu vedie aj zvyšok strany.

"Myslíme si že to bolo trošku za čiarou. Na druhej strane vieme pochopiť, že je pod obrovským tlakom. Veríme, že mu úprimne záleží na výsledku," povedala Cigániková v reakcii na vyjadrenia premiéra smerom k Sulíkovi.

Letanovská poznamenala, že komunikačné chyby ako táto doliehajú aj na ľudí. Hodnotí to negatívne. Ľudia podľa nej v súčasnej situácii potrebujú počuť skôr uistenia a jasné informácie, napríklad aj o opatreniach.

Šutaj Eštok zopakoval, že ak premiér myslí vážne to, čo povedal o Sulíkovi, keď ho označil za idiota, tak by ho mal okamžite odvolať, alebo mal Sulík sám podať demisiu. Verí tiež, že premiér príde k rozumu, podá demisiu a dôjde k výmene na poste predsedu vlády.

Vianoce budú o osobnej zodpovednosti

Letanovská pripustila, že by sa Slovensku zišiel lepší manažér koronakrízy. V politike uviedla, že ako občan aj zdravotník vníma nedostatočné narábanie s dôverou ľudí zo strany vlády. Nezaradený poslanec Tomáš Taraba namieta, že do zvládania krízy je nedostatočne začlenená opozícia, s čím súhlasila šéfka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková. Zdôraznila potrebu ťahať za jeden povraz. Vzhľadom na mierny lockdown počas sviatkov sa všetci i s nezaradeným poslancom Matúšom Šutajom Eštokom zhodli, že Vianoce budú o osobnej zodpovednosti ľudí. Apelovali na verejnosť, aby boli opatrní.

Letanovská poznamenala, že koalícia by mala trochu menej komunikovať konflikty a spoločne informovať o jasných opatreniach. Dodala, že ak je manažér presvedčený, že nejaký člen tímu neprispieva k dobrému výsledku, mal by ho vymeniť. "Ak si nie je istý, tak by mal mlčať," zdôraznila. Manažovanie krízy podľa nej nie je jednoduché hodnotiť. Skonštatovala však, že po analýze jednotlivých krokov si možno myslieť, že niečo by sa dalo robiť lepšie. Podotkla tiež, že nemocnice dokážu "za veľmi drahú cenu" zvýšiť kapacity pre "COVID pacientov" na úkor ostatnej starostlivosti.

Myslí si, že pomôcť by mohli tvrdé obmedzenia. No verí, že počas Vianoc si ľudia uvedomia svoju osobnú zodpovednosť. Poukázala na zlú situáciu a na to, že takmer v každej rodine sa nájde niekto pozitívny na ochorenie COVID-19. Preto dúfa, že si to ľudia začnú uvedomovať a budú dodržiavať opatrenia bez toho, aby ich niekto musel kontroloval.

Kritizoval novelu o núdzovom stave

Šutaj Eštok požiadal ľudí, aby sa nespoliehali len na vládu a naozaj boli zodpovední. "Jediná cesta, ako môžeme prežiť Vianoce a zvládnuť krízu, je, že budeme zodpovední. Šťastie Vianoc spočíva v tom, že budeme zdraví," zdôraznil.

Kritizoval napríklad novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorá má umožniť opätovné predlžovanie núdzového stavu. Hovorí o obmedzovaní ľudských práv. Letanovská reagovala tým, že aj ako zdravotníčka má možnosť v praxi vidieť, ako veľmi dokáže núdzový stav pomôcť.

Taraba namieta, že vláda hazarduje so životom ľudí. Skonštatoval, že sa vždy odvolávala na potrebu počúvať odborníkov a zrazu, keď pred sviatkami hovoria o tvrdom lockdowne, tak to potrebné nie je. Hovorí, že vláda odovzdala riadenie štátu do rúk úradu verejného zdravotníctva, všetku zodpovednosť hodila na hlavného hygienika SR a obchádza NR SR.

Vakcína bude dobrovoľná

Nikto zo SaS, vlády alebo koalície nedovolí, aby bolo očkovanie podmienkou k nejakej službe. V politike to povedala Cigániková , ktorá je pripravená sa ísť očkovať proti koronavírusu ako prvá. Považuje za správne, aby bolo očkovanie dobrovoľné.

Podľa nezaradeného poslanca NR SR a člena strany Hlas - sociálna demokracia Matúša Šutaja Eštoka má byť očkovanie dobrovoľné. Súhlasí s tým, aby tu bola intenzívna osvetová kampaň a mali by sa do nej zapojiť predovšetkým odborníci. Bolo by podľa neho skôr kontraproduktívne, keby robili kampaň vládni predstavitelia.

Andrea Letanovská oceňuje, že vakcína bude dobrovoľná. Dodáva, že kampaň musí byť „obrovská a masívna". Nemá byť o politikoch. Chváli ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, že začal hovoriť o fonde na odškodňovanie ujmy po očkovaní. Tomáš Taraba hovorí, že on sa očkovať nedá. Prvým dôvodom je práve nápad zriadiť takýto fond. Podľa neho totiž výrobca nechce niesť zodpovednosť. Letanovská argumentovala tým, že vakcína má náročné podmienky na skladovania a dopravu. Výrobca nemôže niesť podľa nej zodpovednosť za to, ak vakcína bude napríklad nedostatočne chránená, a zodpovednosť musí byť spoločná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok