Izraelský premiér sa nechal zaočkovať v priamom prenose

TA3 TASR
20.12.2020 07:15

V Izraeli sa začala očkovacia kampaň. Ako prvý dostal injekciu proti koronavírusu premiér Benjamin Netanjahu. Urobil tak pre to, aby ukázal obyvateľom, že vakcína je bezpečná. V nedeľu sa nechá zaočkovať aj izraelský prezident.

Spustil očkovaciu kampaň

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal v sobotu injekciu s vakcínou proti ochoreniu COVID-19, čím spustil očkovaciu kampaň v krajine. Netanjahuovi (71) a izraelskému ministrovi zdravotníctva Julimu Edelsteinovi boli v priamom televíznom prenose injekčne podané vakcíny od výrobcu Pfizer-BioNTech. Zaočkovali ich v zdravotníckom stredisku Šeba pri Tel Avive.

"Požiadal som, aby sme spolu s ministrom zdravotníctva Julim Edelsteinom boli zaočkovaní ako prví, aby sme slúžili ako osobný príklad a povzbudili vás k očkovaniu," uviedol Netanjahu vo vysielaní. Podľa údajov izraelského ministerstva bolo v krajine od februára zaznamenaných 370 000 prípadov nákazy koronavírusom. V krajine s približne deviatimi miliónmi ľudí zomrelo v dôsledku nákazy vyše 3000 ľudí.

Izrael začne s očkovaním proti infekčnej chorobe COVID-19 v nedeľu 20.12. Ako prví sa budú môcť zaočkovať zdravotníci, uviedla v stredu podľa agentúry DPA kancelária izraelského prezidenta. Dodala, že prezident Reuven Rivlin bude v nedeľu prítomný na spustení očkovacej kampane v jednej z nemocníc v Jeruzaleme a dá sa zaočkovať spolu so zdravotníckym personálom.

Príkladom chce ísť i prezident

Podľa pôvodných plánov sa vakcinačná kampaň v Izraeli mala začať 27. decembra. Prvé vakcíny doviezli do Izraela pred týždňom a premiér Benjamin Netanjahu následne informoval, že denne môže byť zaočkovaných 60 000 ľudí. Dodal, že aj on bude medzi prvými, ktorým vakcínu aplikujú.

Izrael, krajina s deviatimi miliónmi obyvateľov, zažil po zvládnutej prvej vlne epidémie relatívne pokojné leto, ale v septembri došlo k prudkému nárastu počtu infikovaných, čo malo za následok vyhlásenie druhého lockdownu. Vďaka nemu sa podarilo počet infikovaných zraziť z 9000 na 200 prípadov denne. V októbri vláda začala postupne uvoľňovať obmedzenia, čo však viedlo k opätovnému nárastu počtu infikovaných. Vláda uviedla, že ak nové obmedzenia nebudú mať žiadny účinok, do troch týždňov bude nutné opäť vyhlásiť lockdown.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok