Polícia sprísni kontroly. Budú náhodné, hrozia aj sankcie

TA3 TASR
19.12.2020 07:58

Polícia sprísni kontroly dodržiavania protiepidemických opatrení počas Vianoc. Zameria sa na rešpektovanie platného zákazu vychádzania, nosenie rúšok, dodržiavanie karantény. Náhodné kontroly budú aj na hlavných cestných ťahoch. Hliadky budú kontrolovať i železničné stanice a miesta s vyššou koncentráciou ľudí. Rozhodol o tom zastupujúci policajný prezident Peter Kovařík.

Polícia sprísni kontroly. Budú náhodné, hrozia aj sankcie
TASR/František Iván

Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Polícia pripomína, že platí núdzový stav a upozorňuje na sankcie. "Policajti budú aj naďalej kontrolovať dodržiavanie aktuálnych epidemiologických opatrení a vydaných vyhlášok hlavného hygienika Úradu verejného zdravotníctva SR, čiže povinnosť nosenia rúšok v interiéri a exteriéri, dodržiavanie karanténnych opatrení, obmedzené fungovanie prevádzok a podobne. Tiež dodržiavanie opatrení uznesenia vlády SR k zákazu vychádzania v súvislosti so slobodou pohybu a pobytu na území SR," uviedla hovorkyňa. Zdôraznila, že opatrenia sú prijaté proti šíreniu pandémie, na ktorú denne umierajú ľudia.

Bárdyová poukázala na dôležitosť komunikácie políciou. Deklarovala ústretovosť hliadok pri hodnovernom preukázaní účelu cesty.

Doplnila, že poriadkoví a železniční policajti budú hliadkovať a kontrolovať aj okolie miest so zvýšenou koncentráciou osôb. Napríklad železničné stanice, nástupištia, potraviny, drogérie, zásielkovne, odberné miesta a podobne. Policajti budú úzko spolupracovať aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a poskytnú im súčinnosť pri kontrole dodržiavania opatrení.

Bárdyová poukázala na dôležitosť komunikácie políciou. Deklarovala ústretovosť hliadok pri hodnovernom preukázaní účelu cesty. Na uľahčenie presunu a urýchlenie kontroly odporúča mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa, doklad z nákupu a podobne. Doplnila, že to nie je povinnosť, ale môže to uľahčiť kontrolu. Sankcie môžu byť na mieste v blokovom konaní do 1000 eur, v správnom konaní do 1659 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok