Koľko byť v karanténe a kto má výnimku. Upresnili pravidlá

TA3 TASR
18.12.2020 18:00

Ak bol niekto v kontakte s pozitívne testovanou osobou na ochorenie COVID-19, musí zostať v desaťdňovej karanténe. Najskôr na piaty deň sa môže ísť dať otestovať. Môže to byť aj o niečo neskoršie, keďže odberové centrá sú momentálne preplnené. Po zasadnutí pandemickej komisie to uviedla epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Koľko byť v karanténe a kto má výnimku. Upresnili pravidlá
TASR/Miroslava Mlynárová (ilu)

Hlavný hygienik podľa Krištúfkovej udelil kľúčovým osobám pre chod štátu výnimku, a po tom ako absolvujú päťdňovú karanténu a po otestovaní majú test s negatívnym výsledkom, ju môžu ukončiť. Politikom, ale aj ostatným ľuďom na Slovensku však vzhľadom na zlú súčasnú pandemickú situáciu odporúča, aby pracovali z domáceho prostredia.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková potvrdila, že na všetkých pracovníkov orgánov štátnej správy a samosprávy sa vzťahuje výnimka hlavného hygienika. "Podľa nej pri chránenom kontakte týchto pracovníkov s osobou pozitívne testovanou na COVID-19 nie je potrebná domáca izolácia a vyradenie z pracovnej činnosti, ak človek nemá príznaky respiračného ochorenia. Izolácia je v tomto prípade dobrovoľná," uviedla.

Doplnila, že pracovníci orgánov štátnej správy a samosprávy sú osoby podieľajúce sa na chode štátu, a ak boli v chránenom kontakte s pozitívne testovanou osobou a nemajú príznaky respiračného ochorenia, majú možnosť túto výnimku využiť, no nemusia.

Epidemiologička to uviedla na margo toho, že lídri koaličných strán a členovia vlády, ktorí boli v kontakte s predsedom vlády Igorom Matovičom, nastupujú v piatok do domácej karantény, prípadne podstupujú testy. Matovič bol totiž pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok