Slovensko-český film Nickyho rodina zažiaril na festivale Prix Italia

SITA
21.9.2012 17:36

Svetová katolícka asociácia pre komunikáciu SIGNIS, ktorá zastrešuje organizácie zo 140 krajín sveta, odovzdala tohtoročnú Špeciálnu cenu na Prix Italia 2012 koprodukčnému dokumentárnemu filmu RTVS Nickyho rodina.

Slovensko-český film Nickyho rodina zažiaril na festivale Prix Italia
TASR

Táto cena sa udeľuje televíznemu programu, ktorý najlepšie prispieva k prezentácii hodnôt ľudskosti. Na 64. ročníku najstaršieho a najprestížnejšieho medzinárodného súťažného festivalu rozhlasových, televíznych a webových programov sa predstavilo 97 TV programov z celého sveta.

Svoje najlepšie diela prihlásilo viac ako 90 súkromných a verejnoprávnych rozhlasových a televíznych spoločností z piatich kontinentov. 64. ročník festivalu Prix Italia sa slávnostne končí dnešným dňom, ceny budú víťazným snímkam odovzdávať v talianskom Turíne.

Koproducentom Nickyho rodiny, ktorého vznik finančne podporil Audiovizuálny fond, boli aj Česká televízia a TRIGON production. Nickyho rodina získala ocenenie spomedzi 97 súťažných filmov a je to po prvýkrát v histórii udeľovania ceny SIGNIS na tomto podujatí, čo ju získal film z českej, či slovenskej produkcie.

Pre film Patrika Pašša a Mateja Mináča je to už 26. cena z vyše 70 absolvovaných festivalov vlani a v tomto roku, a to na všetkých kontinentoch sveta. V nedeľu 23. septembra sa snímka premieta na MFF Festroia v portugalskom Setúbale, kde súťaží v kategórii Človek a prostredie.

O týždeň neskôr sa tvorcovia a hlavný protagonista, takmer 104-ročný Sir Winton stretnú v londýnskej BAFTA na odovzdávaní cien Medzinárodnej federácie televíznych archívov (FIAT/IFTA). Nickyho rodina sa dostala do finále troch nominovaných filmov na udelenie Výročnej ceny FIAT/IFTA za najlepšie využitie archívov v dokumentárnom filme.

Ďalší úspech tvorby RTVS na prestížnom festivale Prix Italia bol v kategórii dramatickej tvorby. Televízny film s názvom Obhliadka (Examination) z cyklu Filmoviedky postúpil do úzkeho výberu troch finalistov v sekcii série a seriály. Porota ocenila originalitu spracovania tejto série, ktorá zobrazuje príbeh jedného deja z rôznych uhlov pohľadu jeho postáv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok