Historická voľba. Biden si vybral svoju ministerku vnútra

TA3 TASR
18.12.2020 07:52

Novozvolený prezident USA Joe Biden vybral kongresmanku za štát Nové Mexiko Deb Haalandovú za svoju nominantku na post ministerky vnútra. Je to historický výber, pretože vplyvné ministerstvo by prvýkrát riadila Indiánka, príslušníčka pôvodného obyvateľstva Severnej Ameriky.

Historická voľba. Biden si vybral svoju ministerku vnútra
SITA/AP

Toto ministerstvo malo vplyv na kmene severoamerických Indiánov celé generácie. Kmeňoví lídri a aktivisti po celej krajine, spolu s osobnosťami demokratickej strany, nadšene privítali výber Haalandovej, pretože Bidena dlhé týždne vyzývali, aby ju vybral do čela ministerstva vnútra.

Vďaka nominácii Haalandovej môžu mať pôvodní obyvatelia prvýkrát za svojho života svoju predstaviteľku za stolom, kde sa robia tie najdôležitejšie rozhodnutia. "Potom si ľudia uvedomia, že Indiáni stále existujú," povedal indiánsky aktivista O.J. Semans. Deb Haalandová (60) sa v roku 2018 stala jednou z trojice amerických Indiánok, ktoré sa po prvýkrát v histórii USA dostali do Snemovne reprezentantov. Ako rada vraví, v štáte Nové Mexiko je obyvateľkou 35. generácie.

V úlohe ministerky vnútra bude mať v prípade schválenia na starosti 600 federálne uznaných kmeňov, ako aj väčšinu obrovských štátnych pozemkov krajiny, vodných ciest, divej prírody, národných parkov a nerastného bohatstva. Biden plánuje predstaviť Haalandovú a ďalších nominantov svojho budúceho kabinetu v sobotu na podujatí vo Wilmingtone v štáte Delaware.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok