Šíri bludy a klamstvá. Polícia upozorňuje na známeho lekára

TA3 SITA
17.12.2020 20:14

Lekár Peter Lipták píše podľa polície na sociálnej sieti v súvislosti s pandémiou koronavírusu zmes bludov a klamstiev. Ako ďalej policajti konštatujú na webe „Hoaxy a podvody - Polícia SR”, jeho status na túto tému sa dá označiť ako „čo veta, to dezinformácia”.

Šíri bludy a klamstvá. Polícia upozorňuje na známeho lekára
TASR/Martin Baumann

Nezisťujú infekčnosť, ale prítomnosť RNA

Lipták mimo iného píše, že spomedzi pozitívnych PCR testov je 90 percent a viac v skutočnosti negatívnych na živý vírus. „Dokonca obrovská štúdia vo Wuhane, kolíske covidu, v máji a júni 2020 preukázala, že z 300 pozitívne testovaných bolo všetkých 300 v skutočnosti negatívnych, teda v 100 percentách bolo preukázané, že nemajú v sebe živý vírus a nie sú vôbec infekční. Takže Číňania zistili 100 percentnú chybovosť, falošnosť PCR testov,” napísal Lipták.

Polícia na tvrdenia Liptáka reaguje stanoviskom lekára Mariána Jánoša, podľa ktorého PCR testy nezisťujú infekčnosť, ale prítomnosť RNA. Test moze podľa neho zachytiť aj prípady, ktoré ochorenie prekonali, hoci subjektívne nemuseli pociťovať žiadne priznaky. „Nedá sa jednoznačne určiť, kolko z pozitívne testovaných je v case testu aj infekčných. Vieme, ze najinfekčnejší su pacienti v prvých piatich dnoch od nastupu priznakov. U bezpríznakových prípadov vieme urcite, ze dokazu virus prenášať tiež, ich presný príspevok k šíreniu epidémie je vsak stale predmetom odbornej debaty,” povedal Jánoš.

Vystavoval PN-ky pre Ruska

V prípade štúdie z Wuhanu išlo podľa Jánoša o vzorku populácie po dlhom a prisnom lockdowne. „Zachytili už len posledné pozostatky vírusu v obrovskej populácii. So situáciou na Slovensku je to absolútne neporovnateľné,” uviedol Jánoš. Dodal, že hoci v skupine spomínaných 300 prípadov sa nepreukázal aj živý vírus, väčšina z pozitívne testovaných mala ešte voči SARS-CoV-2 protilátky, čiže infekciu v minulosti jednoznačne prekonali.

Lekár Peter Lipták na zhromaždení v sobotu 12. decembra v Bratislave vyzýval účastníkov, aby nedodržiavali opatrenia proti šíreniu choroby COVID-19. Takisto rezonoval v médiách, keď stíhanému exriaditeľovi TV Markíza Pavlovi Ruskovi opakovane vystavil potvrdenie o práceneschopnosti, pričom ten sa následne nedostavil na pojednávanie v kauze miliónových zmeniek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok