Vatikán chce dohovoriť Lukašenkovi. Pápež má vážne obavy

TA3 TASR
17.12.2020 14:29

Osobitný vyslanec pápeža Františka sa stretne s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, aby mu vyjadril pápežove obavy nad situáciou v Bielorusku. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie Vatikánu.

Vatikán chce dohovoriť Lukašenkovi. Pápež má vážne obavy
SITA/AP

Monsignor Claudio Gugerotti, bývalý veľvyslanec Vatikánu v Minsku, Lukašenkovi sprostredkuje "znepokojenie a obavy Svätého Otca nad súčasnou situáciou", uviedol vatikánsky hovorca Matteo Bruni.

Masové demonštrácie proti Lukašenkovmu spornému znovuzvoleniu v augustových prezidentských voľbách trvajú už viac ako tri mesiace - na najväčších z nich sa zúčastnilo až 200.000 ľudí. Podľa opozície boli prezidentské voľby z 9. augusta sfalšované a ich skutočnou víťazkou je Sviatlana Cichanovská, ktorá po voľbách opustila Bielorusko a uchýlila sa do Litvy.

Podľa ľudskoprávnych organizácií v krajine od vypuknutia protestov zadržali približne 24.000 ľudí a mnohí utrpeli závažné zranenia v dôsledku brutálnych bitiek zo strany bezpečnostných zložiek.

Masové demonštrácie proti Lukašenkovmu spornému znovuzvoleniu v augustových prezidentských voľbách trvajú už viac ako tri mesiace - na najväčších z nich sa zúčastnilo až 200.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok