PR správa Ekonomika

Vianoce na dlh? Niektoré pôžičky dajú vašej peňaženke veľmi zabrať

PR
18.12.2020 07:20

Vianočné sviatky predstavujú jedno z najkrajších období roka. Samotná príprava na blížiace sa Vianoce však dá výrazne zabrať najmä po finančnej stránke a mnohé rodiny sa tak schyľujú k neštandardným krokom. Pri hľadaní riešenia, ako finančne pokryť tento slávnostný čas, sa stáva práve pôžička častým predmetom diskusií. Ste v bezvýchodiskovej situácii? Pokiaľ túto možnosť zvažujete teraz aj vy, určite by ste mali poznať všetko, čo od tohto zadlženia očakávať.

Vianoce na dlh? Niektoré pôžičky dajú vašej peňaženke veľmi zabrať
tommaso79 / Shutterstock.com

Kúpa darčekov, slávnostná večera a všetky ďalšie výdavky, ktoré nám majú zdokonaliť tento vianočný čas v kruhu najbližších a postarať sa o to, aby to boli najkrajšie sviatky tohto náročného roka. Zabezpečiť všetko potrebné zo svojho príjmu a úspor? Popri prevládajúcej pandémii je to pre viaceré rodiny takmer nemožné a čoraz náročnejšie. Svojim najbližším chceme predsa dopriať radosť z darčekov, pohodu a ten najkrajší čas za každú cenu, no veľakrát je to v rámci prekročenia nášho finančného stropu. Zvoliť pôžičku bez dokladovania príjmu, prípadne tú pred výplatou, alebo uprednostniť debet na účte, či kreditku? Viete, ktorá z týchto možností sa nemusí vyplatiť?

Sezóna pôžičiek je v plnom prúde

Štedré ponuky sú všade vôkol nás. Práve pred Vianocami je ich neúrekom a táto rozmanitosť sa týka vo veľkej miere aj segmentu pôžičiek. Teraz je ich najideálnejšia sezóna. Aká je však tá najvýhodnejšia a najlepšia z nich? Ideálne žiadna, no ak sa musíte schýliť k takémuto kroku a žiadať o pôžičku, zvoliť by ste si mali takú, ktorá napácha čo najmenej škôd. Nesprávnou voľbou môžete výrazne preplatiť a zadlžiť sa ešte viac, než ste pôvodne plánovali.

Adekvátne je ponuku najprv porovnať

Ako teda nájsť tú najvýhodnejšiu ponuku na trhu? V prvom rade treba vyberať podľa toho, o akú veľkú sumu pôjde a koľko reálne bude trvať, kým požičané peniaze vrátite. Keď už máte približnú predstavu, rovnako dôležité je aj porovnanie. V mnohom vás môžu nasmerovať finančné portály, ako napríklad Hyperfinancie.sk, kde nájdete porovnanie aktuálnych pôžičiek na trhu.

Porovnajte, aký rozdiel predstavujú ponuky u konkurencie s rovnakou výškou pôžičky. Výška RPMN – ročnej percentuálnej miery nákladov – je obzvlášť kľúčová. Predstavuje všetky poplatky, čo sa vzťahujú na toto zadlženie, pričom čím je tento údaj vyšší, tým vám táto pôžička môže po finančnej stránke oveľa viac uškodiť.

Aj mínus na účte vás môže dostať do problémov

Ste síce v presvedčení, že pôjde len o krátkodobý mínus na účte, veď prečerpanie máte povolené, prípadne sa dostanete kreditkou do mínusu. Málokto však tieto dva prípady vníma ako úverové produkty, a to aj napriek tomu, že mnohokrát úročíte až dvojčíselným percentom úrokov. Ak takýto mínus trvá priveľmi dlho alebo ho ešte viac navyšujete, krátka pôžička sa výrazne zdraží vďaka úrokom. Kontokorentný úver aj kreditná karta môžu predstavovať aj úrok vo výške 20 percent.

Stále často sa navyše kreditka zamieňa so štandardnou platobnou kartou. V prípade tej kreditnej, platíte peniazmi banky, ktorá vám požičanú sumu úročí. Pomerne lákavé je využiť túto možnosť, no len v čase bezúročného obdobia s tým, že potom požičané peniaze čoskoro vrátite a vyhnete sa tak úrokom.

Venovať sa treba aj poplatkom

Zvažujete spotrebný úver? Jednoduché vyplnenie a rýchle vybavenie priamo z pohodlia domova. To sú prednosti týchto online ponúk, no často platí, že čím nižší úrok zvolíte, tým sa nemusí oplatiť vzhľadom na výšku úrokov. Zabúdať by sa nemalo aj na poplatky. Práve pri tomto type je táto suma pomerne vysoká. Ide pritom o určité percento z výšky samotného úroku.

Treba brať na zreteľ aj to, že samotné úročenie sa viaže na celú dobu splácania a týka sa každej jednej splátky. Vziať takýto úver na Vianoce by možno pomohlo chvíľkovo, no postupom času by vás dostal do značných problémov. Ak teda premýšľate nad touto voľbou, určite treba zvážiť podmienky jednotlivých finančných subjektov a porovnať ich.

Rozhodujúce sú podmienky

Nebankové spoločnosti často ponúkajú pôžičky bez dokladovania príjmu, pričom úroky bývajú veľakrát vyššie. Ak vám neposkytnú úver v banke, je celkom pravdepodobné, že v nebankovej spoločnosti môžete uspieť. V mnohom sú tieto finančné subjekty totiž často zhovievavejšie, no predstavujú riešenie, čo sa do určitej miery aj predraží. Úroky, často až do výšky viac ako 20 percent, môžu výrazne zaťažiť vašu peňaženku.

Zaujímavou voľbou môže byť bezúročná pôžička. No aj v tomto prípade treba zvážiť viacero ponúk. V jednotlivých finančných subjektoch môžete natrafiť na rôzne podmienky. Kým v jednej banke musíte mať založený účet, čo sa vám nemusí vyplatiť vzhľadom na mesačný poplatok za jeho vedenie, inde si môžu účtovať poplatok za vybavenie pôžičky až do výšky nejakých percent z daného úveru.

Tri zásadné kroky

Ak ste v situácii, v rámci ktorej nepoznáte iné riešenie, ako vziať si pôžičku, nemali by ste zabúdať na niekoľko zásadných krokov. Tým prvým je zváženie vašich platobných možností, a teda toho, či zvládnete jednotlivé splátky uhrádzať. Druhý, no rovnako zásadný, krok predstavuje analýza trhu a porovnanie aktuálnych ponúk. Finančné portály vám môžu pomôcť lepšie sa orientovať, pričom dôležitý ukazovateľ je hodnota RPMN. Tretím a posledným krokom je oboznámenie sa s podmienkami. Len v takom prípade budete mať podrobný prehľad o tom, čo všetko takáto pôžička predstavuje a do akej miery je pre vás výhodná.

Predražiť si Vianoce? To nechce určite nikto z nás. Dôležité je tak mať kontrolu nad vlastnými financiami a vedieť, koľko si môžete dovoliť minúť. Ak zvažujete pôžičku, treba zvážiť všetky pre a proti, a vyhnúť sa nástrahám. Podmienky bývajú rôzne, výber by sa tak nemal rozhodne podceniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok