Protesty proti antiislamskému filmu si vyžiadali najmenej 16 životov

SITA, TA3
21.9.2012 13:47

Mohutné protesty proti americkému filmu Nevinnosť moslimov pokračovali dnes vo viacerých krajinách. Najbúrlivejšie demonštrácie boli v Pakistane, kde v priebehu dňa prišlo o život najmenej 16 ľudí. Vyše 200 ľudí zaplatilo za účasť na divokých protestoch zraneniami.

Moslimovia demonštrovali proti kontroverznému filmu a Spojeným štátom aj v Iraku, Iráne, Libanone, na Srí Lanke, v Malajzii, Indonézii, Bangladéši, v indickom Kašmíre či v Nigérii. Násilnosti súvisiace s filmom si za posledných 10 dní vyžiadali vo svete už najmenej 45 životov.

Pakistanská vláda vyhlásila dnešok za "Deň lásky ku prorokovi (Mohamedovi)" a vyzvala na pokojné demonštrácie, prejavom násilia však zabrániť nedokázala. Najkrvavejší priebeh mali protesty juhopakistanskom prístave Karáčí, kde podľa miestnych zdravotníkov zahynulo 12 ľudí a 82 utrpelo zranenia. Rozvášnený dav tam podpálil dve kiná a banku a ozbrojení demonštranti začali strieľať na policajtov.

Troch mŕtvych a 61 zranených hlásila polícia z Pešávaru, kde protestujúci podpálili kino a sídlo obchodnej komory a útočili na autá a obchody. Do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí, ktorí vyzývali na popravu autora filmu.
K násilným zrážkam medzi políciou a demonštrantmi došlo aj v metropole Islamabad a v meste Láhaur. Protestujúci v Láhaure prerazili bezpečnostné zátarasy okolo amerického konzulátu, do ktorého hádzali podomácky vyrobené výbušniny, zápalné fľaše a kamene.

Polícia dočasne zablokovala mobilné telefóny v 15 najväčších mestách, aby zamedzila prípadným pokusov militantov o odpaľovanie výbušnín počas protestných zhromaždení. Pakistanská vláda dnes tlmočila oficiálny protest proti filmu americkému chargé d'affaires v Islamabade, pričom už skôr zablokovala stránku YouTube, ktorá odmietla stiahnuť upútavku k spornej snímke.

Mufti vyzýva moslimov, aby urážky strpeli

Moslimovia nahnevaní karikatúrami proroka Mohameda by mali nasledovať jeho príklad a strpieť urážky bez odvety. Vo štvrtok to povedal egyptský veľký mufti, najvyšší islamský predstaviteľ krajiny.

Vyjadril sa tak v čase, keď západné veľvyslanectvá v moslimských krajinách zvyšujú bezpečnostné opatrenia zo strachu z pomsty moslimov po tom, čo francúzsky magazín Charlie Hebdo v stredu zverejnil Mohamedove karikatúry. Mufti Alí Gomá obrázky odsúdil ako čin hraničiaci s dráždením, zdôraznil však, že aj prorok bol vystavený "najhorším urážkam neveriacich jeho čias", ktoré musel vytrpieť.

"On vždy strpel všetky osobné urážky a útoky bez odvety akéhokoľvek druhu. Keďže prorok je naším najväčším príkladom v tomto živote, niet pochýb, že takáto by mala byť aj reakcia moslimov," povedal mufti.

Magazín Charlie Hebdo zverejnil štyri karikatúry, z toho dve zobrazujú Mohameda nahého. Časopis ich publikoval v kontexte súčasných násilných protestov v islamskom svete proti údajne americkému filmu zosmiešňujúceho islam. Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault však rozhodnutie časopisu bránil.

Zdôraznil, že v jeho krajine je sloboda prejavu "garantovaná" a o prípadnom zásahu do osobných práv občanov rozhodujú výlučne súdy.

Demonštranti prerazili zátarasy okolo konzulátu USA v Láhaure

Demonštranti prerazili dnes bezpečnostné zátarasy okolo amerického konzulátu v pakistanskom meste Láhaur. Do diplomatického objektu USA hádzali podomácky vyrobené výbušniny, zápalné fľaše a kamene; polícia zasahovala slzotvorným plynom a varovnými výstrelmi do vzduchu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Rozhnevaný dav sa pokúšal dostať aj do opevneného sídla amerického konzulátu v Karáčí i v pakistanskej metropole, kde je veľvyslanectvo USA v Pakistane. Pomôcť policajtom, bežne strážiacim objekt veľvyslanectva, prišli i polovojenské oddiely.

Cieľom demonštrantov protestujúcich proti americkému filmu Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov), ktorý uráža islam a proroka Mohameda, sú predovšetkým kiná, reštaurácie medzinárodných stravovacích sietí a policajné budovy. Demonštranti už podpálili najmenej sedem kinosál v mestách Karáčí, Pešávar a Kvéta, ktoré sú metropolami svojich provincií.

Moslimskí duchovní i politickí predstavitelia Pakistanu vyzvali verejnosť na pokojné vyjadrenie nesúhlasu, no mnohé televízne stanice burcovali verejnosť k prejavom násilia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok