Očkovanie by malo začať v celej EÚ v rovnaký deň, vyzvala Leyenová

TA3 TASR
16.12.2020 11:12

Všetkých 27 členských štátov EÚ by malo začať s očkovaním svojich obyvateľov proti ochoreniu Covid-19 v rovnaký deň. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo vystúpení pred poslancami Európskeho parlamentu v Bruseli.

Očkovanie by malo začať v celej EÚ v rovnaký deň, vyzvala Leyenová
SITA/AP

Šéfka exekutívy EÚ europoslancom pripomenula, že eurokomisia zabezpečila široké portfólio možných vakcín proti Covid-19, a dodala, že do konca tohto týždňa Európska agentúra pre lieky povolí uvedenie prvej vakcíny na trh, aby bolo možné čo najskôr začať s očkovaním.

"Začnime s týmto očkovaním čo najrýchlejšie a spoločne v 27 krajinách, v ten istý deň. Začnime s odstraňovaním tohto hrozného vírusu spoločne a jednotne," odkázala von der Leyenová. A spresnila, že na to, aby bola očkovacia kampaň účinná, musí byť zaočkovaných aspoň 70 percent európskej populácie, čo je podľa jej slov "obrovská výzva".

Agentúra EMA už v utorok oznámila, že prvú licenciu udelí vakcíne vyvinutej spoločnosťami Pfizer a BioNTech. Poslanci EP sa na poslednom tohoročnom plenárnom zasadnutí zaoberajú aj stratégiou EÚ pre očkovanie s dôrazom na spravodlivé prerozdelenie očkovacích látok proti Covid-19 nielen medzi členskými krajinami Únie, ale aj za hranicami spoločenstva.

Do konca tohto týždňa povolí Európska agentúra pre lieky uvedenie prvej vakcíny na trh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok