Česko spustilo hromadné testovanie, pre veľký záujem začali skôr

TA3 TASR SITA
16.12.2020 09:52

V Česku sa začalo hromadné dobrovoľné testovanie na koronavírus, ktoré mali pôvodne spustiť až v piatok. Pre veľký záujem ho spúšťajú o dva dni skôr a na testy sa treba vopred zaregistrovať online. Odbery sú hradené z verejného poistenia a ľudia ich môžu absolvovať raz za päť dní.

V prevádzke je už aj portál, ktorý združuje rezervačné systémy jednotlivých odberných miest. Do testovania sa zapojí aj časť praktických lekárov. V krajine platí tretí stupeň pohotovosti, aj keď hodnota indexu českého Protiepidemického systému sa po jednodňovom poklese vrátila na 71, čo zodpovedá štvrtému stupňu. V najvyššom piatom stupni je šesť krajov, napríklad Zlínsky, Olomoucký, Královohradecký, Moravskosliezsky. V treťom stupni sa nachádza len Praha, kde je skóre na hodnote 56.

Dosiaľ v Česku vykonali viac ako 350-tisíc atigénových testov, ktoré odhalili 10-tisíc pozitívnych ľudí. Testovalo sa povinne v zariadeniach sociálnej starostlivosti a dobrovoľne sa mohli dať otestovať pedagogickí pracovníci.

Pozitívny výsledok u ľudí s príznakmi je považovaný za potvrdenie nákazy, u ľudí bez príznakov je potrebné potvrdenie PCR testom. Negatívny test znamená, že človek nebol infekčný len v dobe odberu a na ďalší deň to už môže byť inak, upozorňuje iDNES.cz.

Z PCR testovania v utorok české laboratóriá odhalili ďalších 7 889 prípadov nákazy. Je to o 2 037 viac ako v rovnaký deň pred týždňom a najviac za uplynulý mesiac, informuje portál TN.cz. V krajine v súčasnosti evidujú 67 480 aktívnych prípadov, v nemocniciach leží 4 632 pacientov a 585 z nich je vo vážnom stave. Úrady dosiaľ zaznamenali 9 882 úmrtí pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19.

V Česku pribudlo počas utorka 7889 nových nakazených koronavírusom. Je to najviac od 11. novembra, šírenie nákazy v krajine sa zrýchľuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok