Predstavili pomoc pre cestovný ruch, podmienkou je formulár

TA3 TASR SITA
15.12.2020 14:27

Od utorkovej polnoci je schéma pomoci pre cestovný ruch účinná a platná. Bol zverejnený formulár, na základe ktorého môžu subjekty v cestovnom ruchu požiadať o pomoc. Oznámila to na tlačovej konferencii štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková. Verí, že do konca tohto roka odídu prvé peniaze na účty dotknutých podnikov.

Ďalšia výzva príde vo februári

"Som rada, že schému pomoci schválili všetky zainteresované inštitúcie, my sme robili všetko preto, aby sme ju v čo najkratšom možnom termíne v súlade so zákonmi a pravidlami EÚ spustili. Pripomínam, že v prvom kole výzvy môžu prevádzky žiadať o kompenzácie výpadku príjmov od 1.4.2020 do 31.10.2020, s ohľadom na dostupnosť a overiteľnosť účtovných údajov z ktorých musí žiadosť vychádzať. Samozrejme však schéma počíta s pomocou aj pre ďalšie obdobie až do konca roku 2021. Ďalšiu výzvu na kompenzáciu výpadku tržieb za mesiace november, december 2020 a január 2021 predpokladáme vo februári 2021,“ uviedla štátna tajomníčka Katarína Bruncková.

Základnou podmienkou je pokles tržieb o 40% v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019. Vyhodnocovať sa bude každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty.

Oprávnenými žiadateľmi sú napr. prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu; organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie; zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

Celý zoznam oprávnených prijímateľov pomoci aj s uvedenými SK NACE kódmi (klasifikáciou ekonomickej činnosti) nájdete na: www.mindop.sk/cestovnyruch

Pomôžu dva návody

Prostriedky získa každý, kto spĺňa vyššie uvedené podmienky a má uhradené záväzky v Sociálnej, zdravotnej poisťovni a na daňovom úrade ku koncu roku 2019.

"Snažili sme sa formulár čo najviac zjednodušiť. Pre žiadateľov sme pripravili dva návody – jeden textový, jeden videonávod. Ešte pred vypĺňaním formuláru ich informujeme, čo všetko si majú pripraviť. Vyškolili sme aj krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu, stavovské organizácie združujúce prevádzky cestovného ruchu aj operátorov z NASES, ktorí poskytujú telefonické informácie užívateľom portálu Slovensko.sk, tak, aby vedeli žiadateľom poradiť ako o peniaze požiadať. Verím, že celý proces vyplnenia žiadosti zvládne naozaj každý, ak by mal niekto problémy, tomu sme pripravení pomôcť,“ spresnila štátna tajomníčka Katarína Bruncková.

MDV SR zriadilo aj infolinku +421 2 5949 4895 a emailovú adresu pomoc@mindop.sk, na ktorej poskytuje informácie súvisiace so schémou pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok