Poslanci riešili pitie cyklistov, motocykle aj skúšky spôsobilosti

SITA, TASR, TA3
21.9.2012 11:47

Novela zákona o cestnej premávke v parlamente prešla do druhého čítania. Poslanci tiež odsúhlasili zdraženie reparátu zo skúšky odbornej spôsobilosti.

Poslanci riešili pitie cyklistov, motocykle aj skúšky spôsobilosti
SITA

Cyklisti sú bližšie k možnosti vypiť si pred jazdou

Tolerancia na alkohol u cyklistov sa možno zvýši. Poslanci posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o cestnej premávke z dielne strany Most-Híd, ktorý má cyklistom povoliť 0,5 promile alkoholu v krvi.

"Je to koncentrácia, ktorá je platná ako horná tolerovaná hranica vo väčšine členských štátov EÚ aj pri motorových vozidlách," argumentoval Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Podľa bugárovcov nie je spomínaná koncentrácia alkoholu pre cyklistov nebezpečná, čo dokazuje aj analýza, ktorú si dali vypracovať.

Ak by pre cyklistov neplatila nulová tolerancia alkoholu a povolených by mali 0,5 promile, mužskí cyklisti by mohli vypiť napríklad liter desaťstupňového piva či 300 ml bieleho vína alebo 80 ml 40-percentného destilátu. Ženy cyklistky by si mohli dopriať iba 600 ml desaťstupňového piva či 200 ml bieleho vína alebo 50 ml 40-percentného destilátu.

Bugárovci zdôrazňujú, že sa nesnažia propagovať alkohol na cestách a sú za prísne trestanie vodičov, ktorí šoférujú pod vplyvom alkoholu. Myslia si však, že pri cyklistoch by istá tolerancia mohla byť povolená. Svoj názor podopierajú znaleckou expertízou, ktorú im vypracoval Ústav súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. "Súdni znalci namietajú nulovú toleranciu," citoval Hrnčiar z posudku. Znalci podľa jeho slov tvrdia, že každé zariadenie, ktoré zisťuje koncentráciu alkoholu v krvi, podlieha určitej laboratórnej chybe. Tá podľa nich môže spôsobiť to, že alkohol v krvi prístroj nameria aj človeku, ktorý ho v skutočnosti nepožil.

"Kombináciou niektorých potravín, napr. ovocných štiav či džúsov s vysokou koncentráciou cukru, môže človek po požití týchto nápojov nafúkať až 0,2 promile alkoholu," uviedol Hrnčiar odvolávajúc sa na znalecký posudok.

Malé motocykle asi nebudú musieť žiadať o značky

Majiteľom malých motocyklov (kategória L1e) zrejme odpadne povinnosť požiadať od 1. januára 2013 o vydanie osvedčenia o evidencii časť II (veľký technický preukaz) a evidenčné číslo vozidla. V novele zákona o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách to navrhli poslanci Jaroslav Baška a Boris Susko (obaja Smer-SD).

Ich novela má teda vylúčiť z povinnosti evidovať malé motocykle vyrobené pred januárom 2000. Ich technické osvedčenia majú zostať v platnosti do konca roku 2022, aby ich majitelia nemali povinnosť označiť vozidlá tabuľkou s evidenčným číslom, ak už táto povinnosť nebola pre nich doteraz ustanovená.

Pre malé motocykle kategórie L1e sa tiež navrhuje vypustiť povinnosť absolvovať kontrolu originality vozidla z dôvodu, že ide najmä o staršie malé motocykle (BABETTA, KORADO) malej hodnoty. "Povinným vykonávaním kontroly originality pre prevádzkovateľov týchto vozidiel by sa proces povinného zaevidovania vozidiel predražil," argumentujú poslanci. Tieto malé motorky teda nemajú mať ani povinnosť byť vybavené osvetlením zadnej tabuľky s evidenčným číslom.

Opravná skúška odbornej spôsobilosti bude drahšia

Reparát zo skúšky odbornej spôsobilosti zdražie zo súčasných 100 eur na 300 eur. Vyplýva to z vládnej novely zákona o celoživotnom vzdelávaní, ktorú dnes 87 hlasmi schválili poslanci.

Vzdelávacia inštitúcia, ktorá vykonáva odbornú skúšku, za ňu môže pýtať najviac 300 eur. Návrh zákona z dielne ministerstva školstva stanovuje na rovnakú úroveň aj cenu opravnej skúšky. "Navrhovanou úpravou došlo k zvýšeniu poplatku za vykonanie opravnej skúšky z dôvodu rovnakých nákladov na organizáciu skúšky ako v prípade prvej skúšky," uvádza sa v dôvodovej správe k vládnemu materiálu. Zmena bude platiť od novembra tohto roku.

Norma zavádza opatrenie, podľa ktorého sa budú môcť zúčastniť na skúške odbornej spôsobilosti aj zamestnanci zaškolení zamestnávateľom a fyzické osoby, ktoré samostatným vzdelávaním získali spôsobilosť na výkon určitej práce.

Súčasné znenie zákona definuje ďalšie vzdelávanie iba ako vzdelávanie vo vzdelávacích inštitúciách. Nový text zákona má rozšíriť ďalšie vzdelávanie aj o samostatné vzdelávanie fyzickej osoby a aktivity zamestnávateľov ako zaškoľovanie, na ktorých sa zúčastňuje zamestnanec.

Celoživotné vzdelávanie sú aktivity, ktorých cieľom je zlepšiť vedomosti, zručnosti a schopnosti. Tvorí ho školské vzdelávanie a ďalšie vzdelávanie nadväzujúce na stupeň vzdelania dosiahnutý v školskom vzdelávaní.

Tolerancia na alkohol u cyklistov sa možno zvýši

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok