Vláda avizovala sprísnenia, v hre je aj zákaz vychádzania

TA3 TASR SITA
14.12.2020 17:14

Vláda rokovala o návrhoch Pandemickej komisie, uviedol po rokovaní minister zdravotníctva Marek Krajčí. Potvrdil, že sa dohodli na sprísnení opatrení, ktoré majú platiť od 21. decembra. V hre je podľa ministra zdravotníctva aj zákaz vychádzania.

Minister navrhol aj semafor

Po zlepšení situácie budú na Slovensku platiť také prísne opatrenia, aké ich pre jednotlivé regióny určí tzv. COVID automat čiže semafor. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí. Sprísnené opatrenia by sa mali definitívne prijať v stredu.

Minister zdravotníctva v pondelok na rokovaní vlády predniesol kabinetu návrh Pandemickej komisie a COVID semaforu. Semafor by mal platiť ihneď po lockdowne, do ktorého musíme podľa Krajčího čím skôr vstúpiť. "Sprísnenie opatrení sa nebude týkať iba zatvorenia niektorých obchodných prevádzok. V hre je aj zákaz vychádzania. Musíme konať tak, aby sme čo najviac zastavili šírenie nákazy," povedal po rokovaní vlády Krajčí.

Sulík: Plán je logický

Plán so semaforom po ukončení lockdownu je podľa ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka predvídateľný a logický. "Od určitého obdobia budeme pri schvaľovaní pandemických opatrení postupovať podľa semaforu. Je to dobré preto, aby ľudia boli pripravení, čo sa stane, keď sa situácia zlepší a čo v opačnom prípade. Na to, aby bolo Slovensko považované za červenú zónu a v celej krajine platili tvrdé opatrenia, musí byť počet hospitalizovaných viac ako 1 500 alebo faktor šírenia nákazy viac ako 1,1; či počet nových denných prípadov viac ako 1 000. Ak toto bude splnené, opatrenia budú celoplošné. Ak nie, opatrenia budú iba na regionálnej úrovni," ozrejmil Sulík.

Vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý informoval, že v stredu sa majú prijať dve uznesenia. Prvým uznesením sa prijmú opatrenia, ktoré budú platiť od pondelka, a druhým chcú prijať COVID automat.

Krajčí zároveň vyzval, aby si ľudia urobili lockdown sami, predtým ako pôjdu navštíviť svojich príbuzných. Karanténa je podľa jeho slov efektívnejšia ako testovanie. "Testovanie môže vzbudiť falošný pocit istoty, že som negatívny, a už na druhý deň môžem byť pozitívny," povedal. Myslí si, že efektívnejší nástroj je byť doma a minimalizovať sociálny kontakt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok