V USA spustili očkovanie, prvá dostala vakcínu žena z prvej línie

TA3 TASR
14.12.2020 16:12

V Spojených štátoch sa začalo očkovanie proti novému druhu koronavírusu. Ako prvá dostala vakcínu zdravotníčka z New Yorku. Začala sa tak najväčšia očkovacia kampaň v dejinách USA, tvrdí agentúra AP.

Ako prvá bola zaočkovaná zdravotná sestra Sandra Lindsayová z nemocnice na newyorskom Long Islande, ktorá posledných 10 mesiacov pôsobí v prvej línii boja proti koronavírusu. Vakcínu dostala v priamom televíznom prenose počas tlačovej konferencie newyorského guvernéra Andrewa Cuoma.

"Prvá vakcína bola podaná. Blahoželáme USA! Blahoželáme SVETU," reagoval na Twitteri dosluhujúci americký prezident Donald Trump. Očkovanie sa začalo po tom, ako americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v piatok schválil pre núdzové použitie vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNtech.

Americké zdravotnícke úrady odporučili, aby vakcínu ako prví dostali zdravotníci a klienti v domovoch dôchodcov. O postupe vakcinácie však budú rozhodovať jednotlivé štáty USA. Ešte tento týždeň by mali vakcínu ponúknuť vysokopostaveným činiteľom USA vrátane predstaviteľov Bieleho domu a ľudí pracujúcich v ich blízkom okolí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok