Čaputová sa stretla s pápežom. Ako dar priniesla aj PCR testy

TA3 TASR
14.12.2020 12:19

Pápež František odkázal Slovensku, aby v súvislosti s koronakrízou bojovalo a vydržalo. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po prijatí pápežom vo Vatikáne. Čaputová pozvala pápeža na návštevu Slovenska. Pozvanie prijal, no uvidí, ako mu to dovolí situácia vo svete.

Pápež hovoril aj o postavení žien

"Záujem prísť má naozaj úprimný," povedala Čaputová. Dodala však, že všetko je o pandemickej situácii a pápežovom zdravotnom stave. Na stretnutí sa rozprávali o aktuálnej situácii vo svete aj na Slovensku. Pontifex podľa prezidentky povedal, že "po kríze nikdy nič neostane rovnaké". "Preto je dôležité, aby sme spoločne všetci spolu pracovali na zjednotení sveta, aby sme dokázali čeliť našim výzvam," poznamenala.

Zároveň podotkla, že František hovoril na stretnutí o osobitnej úlohe a postavení žien v kríze. "Povedal doslova, že ženy sú bližšie k životu pre materstvo, a preto môžu zohrať možno významnejšiu úlohu v upokojovaní situácie a v zjednocovaní sveta a krajiny," uviedla Čaputová.

Prezidentka doniesla pápežovi štyri veľké adventné sviece vyrobené v chránenej dielni ľuďmi zo znevýhodneného prostredia. Sviece vyrobili z recyklovaného materiálu, pretože téma klimatických zmien je blízka aj pápežovi. Darovala mu taktiež obraz Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska. Od slovenských vedcov priniesla Čaputová do Vatikánu 10.000 PCR testov na koronavírus. "Pápež a Svätá stolica sa starajú aj o ľudí bez domova, majú nemocnicu, kde sa o nich starajú. Je to pre nich v tejto ťažkej dobe príspevok," vysvetlila hlava štátu.

"So Svätým Otcom nás spája presvedčenie, že jednou z najdôležitejších úloh, ktorá pred nami dnes stojí, je zjednotiť naše spoločnosti, upokojiť ľudí, spojiť naše krajiny, ukázať, že v časoch naozajstného ohrozenia vieme odložiť spory, spolupracovať a vrátiť sa k základným hodnotám lásky k blížnym," napísala prezidentka na Facebooku.

Testy František ocenil

Biochemik Pavol Čekan, ktorý je súčasťou delegácie prezidentky, uviedol, že pápež František bol za PCR testy veľmi rád. Svätá stolica sa stará aj o množstvo utečencov a využijú ich preto aj na tieto účely. "Pápeža považujem za obrovskú autoritu a človeka, ktorý naozaj tú lásku svetu dáva. Poprosil som ho, aby sa pomodlil aj za Slovensko," priblížil stretnutie Čekan.

Pápež slovenskej prezidentke daroval bronzový umelecký odliatok nazvaný "Buďte poslami pokoja". Ďalšími darmi boli výtlačky dvoch pápežských dokumentov. Čaputová vo Vatikáne rokovala aj so sekretárom pre vzťahy so štátmi Paulom Richardom Gallagherom. Stretla sa aj so slovenským kardinálom pôsobiacim vo Vatikáne Jozefom Tomkom. Hlava štátu položila kvety aj k hrobu sv. Cyrila v Bazilike sv. Klimenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok