Odvolali sestru pre kauzu Kollára? Šéf nemocnice prehovoril

TA3 TASR
13.12.2020 15:45

Žiadna zdravotná sestra ani iný zdravotnícky personál neboli z funkcie prepustení a ani im neboli odobraté koncoročné odmeny v súvislosti s hospitalizáciou predsedu národnej rady Borisa Kollára. Ministra vnútra Romana Mikulca o tom na sobotnom stretnutí ubezpečil generálny riaditeľ Nemocnice sv. Michala Branislav Delej. Informovala hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová.

Odvolali sestru pre kauzu Kollára? Šéf nemocnice prehovoril
TASR/Jaroslav Novák

Problém s námestníčkou

Výhrady voči spôsobu práce a niektorým rozhodnutiam námestníčky pre ošetrovateľstvo Márie Idešicovej mali byť podľa rezortu v minulosti komunikované osobným rozhovorom aj oficiálnym zápisom na porade vedenia. "Námestníčka pre ošetrovateľstvo je súčasťou vedenia nemocnice a je tou osobou, ktorá má prezentovať a vysvetľovať ciele a zámery vedenia nemocnice zamestnancom – v tomto prípade zdravotným sestrám. Rozhodnutia by mala prezentovať tak, aby boli zrozumiteľné a pochopiteľné pre zdravotné sestry. Ak však opakovane spochybňuje autoritu nadriadeného smerom k zamestnancom a nie je mediátorom, ktorý dokáže vysvetliť, zdôvodniť a byť oporou obom stranám, je to z dlhodobého hľadiska neudržateľné," komentoval šéf bratislavskej nemocnice.

Doplnil, že nikdy nespochybňoval odborné znalosti a dlhoročné skúsenosti Idešicovej, preto sa rozhodol situáciu riešiť jej odvolaním, ale nie výpoveďou. Tvrdí, že jej ponúkli viaceré pracovné pozície, o čom mala v písomnom stanovisku informovať aj vedúcu personálneho a mzdového oddelenia.

Žiadosť o ukončenie

Delej tvrdí, že v stanovisku je zároveň uvedené, že námestníčka pre ošetrovateľstvo sa sama rozhodla neprijať žiadnu z uvedených pozícií a požiadala o ukončenie pracovného pomeru dohodou. "Tá bola následne uzatvorená na jej žiadosť a za korektných podmienok," dodal.

Idešicová počas týždňa informovala, že po kauze týkajúcej sa konfliktu Kollára, končí vo svojej funkcii. Tvrdí, že problémy s jej prácou sa objavili až po hospitalizácii šéfa parlamentu. V nemocnici odpracovala 35 rokov, ako námestníčka pôsobila od roku 2002.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok