Vlhová neudržala náskok, v obrovskom slalome skončila tretia

TA3 TASR
12.12.2020 13:37

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila tretia v sobotňajšom obrovskom slalome Svetového pohára vo francúzskom Courcheveli. Neudržala náskok po prvom kole, upevnila si však vedenie v celkovom poradí prestížneho seriálu, na ktorého čele má už 420 bodov. Zvíťazila Talianka Marta Bassinová o 46 stotín sekundy pred Švédkou Sarou Hectorovu a o 0,59 s pred Vlhovou.

Vlhová neudržala náskok, v obrovskom slalome skončila tretia
SITA/AP

Sneh skomplikoval viditeľnosť

Dvadsaťpäťročná slovenská reprezentantka obsadila tretie miesto aj v úvodnom tohtosezónnom "obráku" v Söldene, kde takisto triumfovala Bassinová. Medzitým si Vlhová pripísala víťazstvá v dvoch slalomoch v Levi aj paralelnom obrovskom slalome v Lechu. Štvrtý úspech za sebou nepridala, hoci sa s výrazným náskokom usadila na čele už po prvom kole. O 49 stotín sekundy viedla pred Bassinovou, Američanka Mikaela Shiffrinová na priebežnom treťom mieste zaostala o 0,65 s.

Vo francúzskom stredisku v noci nasnežilo približne 40 centimetrov a husté sneženie s hmlou komplikovali viditeľnosť aj v deň pretekov. Vlhová sa na mäkkú a rozbitú trať vydala so štartovým číslom 1 a jej silový a dravý štýl platil v náročných podmienkach. V dynamickej jazde sa dokázala vyvarovať väčších chýb, jeden záklon ustála vďaka svojim fyzickým parametrom a čas nestratila ani miernou chybou v prechode zo strminy do záverečnej roviny.

Na podmienky doplatila Novozélanďanka

Ďalšie lyžiarky mali na veľmi zatočenej trati novozélandského trénera problémy a ani jednej sa nepodarilo v prvom kole konkurovať slovenskej reprezentantke. Bassinová bola najbližšie z prenasledovateliek, no aj ona zaostala takmer o pol sekundy. Okrem Shiffrinovej sa pod sekundu zmestili už len Hectorová (+0,74 s) a Rakúšanka Stephanie Brunnerová (+0,98 s).

V druhom kole padla ešte hustejšia hmla. Na podmienky doplatila Novozélanďanka Alice Robinsonová, ktorej vypla lyža na jednej z nerovností. Naopak, Hectorová prehovorila do výsledkovej listiny výrazným spôsobom, keď predviedla druhú najrýchlejšiu druhú jazdu a zaradila sa na vedúcu priečku. S prudkými zmenami rytmu, ktoré nachystal rakúsky tréner, sa nevyrovnala Shiffrinová, do cieľa prišla s veľkou stratou 1,24 s na Hectorovú a klesla mimo pódiové umiestnenia.

Bassinová bola ešte rýchlejšia, dokázala skĺbiť agresívny prejav s eliminovaním chýb a na výkon tejto dvojice Vlhová nestačila. Hneď v úvode prišla o veľkú časť náskoku, od druhého medzičasu už zaostávala, jej manko narastalo až do cieľa, kde sa však udržala na pódiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok