Vírus mohol byť v Európe už na jeseň. Naznačuje to prípad chlapca

TA3 SITA
10.12.2020 12:16

Ochorenie COVID-19 sa podľa talianskej štúdie v krajine pravdepodobne šírilo už na jeseň roku 2019, čiže ešte predtým, ako prvý raz nahlásili vypuknutie epidémie v čínskom meste Wu-chan.

Vírus mohol byť v Európe už na jeseň. Naznačuje to prípad chlapca
TASR/AP ilustračné

Výskumníci identifikovali infekciu novým koronavírusom vo vzorke odobranej začiatkom decembra štvorročnému chlapcovi s bydliskom neďaleko Milána. Kašeľ a ďalšie symptómy sa pritom u chlapca objavili už v novembri, čiže niekoľko mesiacov predtým, ako boli v Taliansku potvrdené prípady COVID-19.

Nový koronavírus vo vzorke chlapca vedci odhalili, keď spätne preskúmali výtery z hrdla, ktoré 39 pacientom odobrali od septembra 2019 do februára 2020. Výskumníci však nezverejnili detaily o pohybe chlapca alebo, kto bol v jeho okolí.

Štúdiu uskutočnili vedci z Milánskej univerzity a na internete ju tento týždeň zverejnil medicínsky časopis Emerging Infectious Diseases. Časopis vydáva americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, ale redakčne je od CDC nezávislý.

Štúdiu uskutočnili vedci z Milánskej univerzity a na internete ju tento týždeň zverejnil medicínsky časopis Emerging Infectious Diseases.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok