Novinky zo sveta cestovania: Lyžovať a dovolenkovať sa u nás bude

TA3, CK Satur a Roberta Gregorová
10.12.2020 11:06

Slovensko predstavilo nové karanténne opatrenia. Boeing 737 MAX absolvoval prvý komerčný let s pasažiermi. Pozrite si prehľad najdôležitejších noviniek zo sveta cestovania za uplynulé dni.

Novinky zo sveta cestovania: Lyžovať a dovolenkovať sa u nás bude
CK Satur

Slovensko čaká minimálne na 3 týždne lockdown. Nebude mať ale typickú formu. Vychádzanie obmedzené nebude. Už od piatka budú musieť reštaurácie zatvoriť svoje terasy. Lyžiarske strediská, hotely, vleky či lanovky môžu s obmedzeniami fungovať aj naďalej. Návštevníci starší ako 10 rokov však budú od 14. decembra potrebovať negatívny test, nie starší ako 72 hodín. Cez víkend otvorili lyžiarske strediská napríklad na Donovaloch aj v Jasnej. Na lyžovačky na Slovensku tak nemusíme zabudnúť. Najväčšie opatrenie príde 21. decembra - minimálne na 3 týždne. Zatvoriť budú musieť všetky obchody s výnimkou potravín, drogérií či lekární. Okrem kostolov môžu za podmienok ako doteraz fungovať aj kiná či fitnescentrá. Premiér hovorí, že ešte do Vianoc pripravia nový nový covidový semafor, kde zadefinujú kritériá na ukončenie lockdownu.

chalety-exterier-2019-11-5dc29398b8659-1_0a14036f-f1a8-1781.jpg

Českí poslanci rozhodli o predĺžení núdzového stavu do 23. decembra. Vláda pôvodne žiadala o predĺženie na ďalších 30 dní do 11. januára. Tento návrh dolná komora zamietla. Reštaurácie, bary a iné stravovacie prevádzky v krajina musia od stredy zavrieť najneskôr o 20. hodine, o dve hodiny skôr ako v posledných dňoch. Nové vládne opatrenie sa týka aj výdajných okienok, netýka sa rozvozu jedla. Na trhoch je zákaz predaja alkoholu aj občerstvenia. Lyžiarske strediská by mali v krajine otvoriť 18. decembra, vláda ale ešte definitívne nerozhodla.

V Maďarsku predĺžili zákaz vychádzania do 11. januára. O obmedzeniach počas vianočných sviatkov rozhodne vláda 21. decembra. Premiér Viktor Orban informoval, že v Maďarsku budú silvestrovské oslavy zakázané.

Rakúski vládni politici vyzývajú občanov, aby sa zúčastnili hromadného testovania. Záujem je omnoho menší, než čakali. Napríklad vo Viedni s takmer dvoma miliónmi obyvateľov sa od piatka do stredy nechalo otestovať len 114-tisíc ľudí. Tri testovacie centrá pritom zvládnu až 150-tisíc denne. V krajine chcú od 24. decembra otvoriť lyžiarske strediská. Rakúska vláda ale nechala uzatvoriť hotely a reštaurácie a zaviedla 10 dňovú karanténu pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí.

Lyžiarske strediská sú už otvorené vo Švajčiarsku. Niektoré krajiny vrátane Francúzska, Nemecka a Talianska žiadali, aby boli európsky lyžiarske strediská cez sviatky zatvorené a zabránilo sa tak šíreniu koronavírusu.

V Ríme pristálo prvé lietadlo, ktorého pasažieri z New Yorku museli pred letom ukázať negatívny test na koronavírus. Ide o iniciatívu, ktorá by mala prispieť k znovuotvoreniu leteckých trás medzi Európou a Amerikou. Všetkých 100 pasažierov bolo na základe výsledkov testov po príchode do Ríma negatívnych, vďaka čomu sa vyhli 14-dňovej karanténe, ktorá sa bežne vyžaduje od cestujúcich zo Spojených štátov. Všetci cestujúci museli mať počas letu nasadené rúška, ktoré si každé štyri hodiny vymieňali.

Boeing 737 MAX absolvoval po 20 mesiacoch prvý komerčný let s pasažiermi. Stroj letel zo Sao Paula do mesta Porto Alegre na juhu Brazílie. Let trval približne 90 minút a prebehol bez problémov. Išlo o prvý komerčný let upraveného lietadla od jeho stiahnutia z prevádzky na celom svete v marci 2019 po dvoch tragických haváriách. Spoločnosť tiež dodala prvé lietadlo 737 Max od novembrového zrušenia zákazu prevádzky, prevzali ho United Airlines. Výrobca naďalej čelí ťažkostiam, keďže iné aerolinky rušia skoršie objednávky stroja.

Kubánska vláda prijala sériu opatrení pre turistický ruch s cieľom zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. Znížila kapacity hotelov na 60%. Počas dovolenky na Kube je povinné každý deň meranie teploty ubytovaných hostí. Po prílete na Kubu spravia turistom bezplatný PCR test priamo na letisku.Každý turista je povinný mať zabezpečené cestovné poistenie, ktoré pokrýva hospitalizáciu pre covid- 19. Poistenie je možné kúpiť aj priamo na Kube na letisku za poplatok 30 USD.

636790044482180000-2_c0a80501-f239-878f.jpg

Menej rizikové krajiny od 7. decembra 2020

Krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové a pre ktoré pri návrate do SR platí voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie v domácom prostredí a testovania na COVID-19:

Austrália, Čínska ľudová republika, Fínsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland, Singapur, Taiwan

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok