Europoslanci chcú zrušiť deklaráciu o Benešových dekrétoch

TA3, TASR
20.9.2012 15:53

Petičný výbor Európskeho parlamentu sa dnes obrátil na Slovenskú republiku v súvislosti s Benešovými dekrétmi. Výbor, v ktorom nie je zastúpený ani jeden z 13 slovenských europoslancov, chce, aby vláda v Bratislave vysvetlila okolnosti deklarácie Národnej rady SR z roku 2007 o nemennosti sporných dekrétov.

Petičný výbor EP zaujímajú okolnosti týkajúce sa deklarácie v súvislosti s Benešovýmidekrétmi, ktoré po druhej svetovej vojne v Československu viedli okrem iného k obmedzovaniu občianskych a majetkových práv nemeckej a maďarskej národnostnej menšiny.

Stanovisko petičného výboru EP je reakciou na maďarskú petíciu, ktorá sa snaží spochybniť uznesenie NR SR z roku 2007.

Maďarský europoslanec Zoltán Bagó z vládnej strany Fidesz, ktorý v EP zastupuje Európsku ľudovú stranu (EĽS), odporučil petičnému výboru prípravu mimoriadnej misie, ktorá by na Slovensku situáciu okolo dekrétov preskúmala. Jeho stanovisko podporili aj ďalší maďarskí europoslanci, podľa ktorých je deklarácia z roku 2007 diskriminačná. Výbor o tomto návrhu zatiaľ nerozhodol.

Za predostretím tejto petície v petičnom výbore EP stojí maďarský profesor práva Imre Juhász. Zasadzuje sa za to, aby príslušné uznesenie slovenského parlamentu bolo zrušené.

Podľa stanoviska predstaviteľa Európskej komisie, prítomného na zasadnutí petičného výboru, nemôže EÚ do tohto sporu zasahovať, keďže nemá štatút štátu.

Predstaviteľ pripomenul, že únia vznikla oveľa neskôr, ako boli prijaté dekréty v povojnovom Československu. S tým maďarská časť europoslancov nesúhlasila, tvrdiac, že ide o rozhodnutie slovenského parlamentu spred piatich rokov, keď SR už bola členom EÚ, čím došlo k porušeniu európskej legislatívy.
Proti návrhu maďarských poslancov sa postavil rumunský europoslanec zo skupiny socialistov Victor Boštinaru, ktorý vystríhal pred nebezpečenstvom otvárania "Pandorinej skrinky," lebo Benešove dekréty sú podľa neho veľmi citlivou politickou témou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok