Očkovanie Britov odhalilo problém, varovali silných alergikov

TA3 TASR
9.12.2020 12:31

Britská Národná zdravotná služba vydala preventívne varovanie pred podaním vakcíny proti novému koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech ľuďom, ktorí mali v minulosti "výrazné" alergické prejavy. Stalo sa tak po tom, čo sa u dvoch zaočkovaných osôb objavili nepriaznivé reakcie.

Dvaja zamestnanci NHS, u ktorých sa vyskytli alergické reakcie, boli medzi tisíckami ľudí, ktorí po spustení masového vakcinačného programu v Británii dostali prvú dávku vakcíny voči koronavírusu. Obaja trpeli v minulosti výraznými ťažkosťami čo sa týka alergických reakcií, a to až do takej miery, že pri sebe musia nosiť adrenalín.

Po podaní vakcíny sa u nich objavila anafylaktická reakcia. Stephen Powis z NHS uviedol, že zotavovanie oboch pacientov je na dobrej ceste. Británia je prvou západnou krajinou, ktorá v rámci boja proti pandémii začala s rozsiahlym očkovaním svojej populácie. Minulý týždeň ako prvá krajina schválila vakcínu od spoločností BioNTech a Pfizer a v utorok začala s očkovaním v ošetrovateľských domovoch, nemocniciach, ako aj s vakcináciou zamestnancov NHS.

Britský Úrad pre reguláciu liekov, ktorý 2. decembra oznámil, že táto vakcína je bezpečná na všeobecné použitie, pokračuje v monitorovaní ľudí, ktorým bola vakcína podaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok