V prípade zavraždeného učiteľa zadržali ďalšie osoby

TA3 TASR
9.12.2020 10:03

Francúzska polícia zadržala ďalších päť osôb v súvislosti s októbrovou vraždou stredoškolského učiteľa Samuela Patyho. Má ísť o osoby čečenského pôvodu, ktoré boli v telefonickom kontakte s vrahom.

Učil dejepis a zemepis

Francúzska polícia zadržala ďalších päť osôb v súvislosti s októbrovou brutálnou vraždou stredoškolského učiteľa dejepisu a zemepisu Samuel Paty. So odvolaním sa na správy francúzskych médií citujúce nemenované zdroje oboznámené s prípadom, o tom v stredu informovala agentúra DPA. Päticu podozrivých vo veku 18 až 21 rokov zadržali pri Paríži. Údajne ide o osoby čečenského pôvodu, ktoré boli v telefonickom kontakte s Patyho vrahom.

Učiteľ dejepisu a zemepisu 47-ročný Samuel Paty bol zavraždený 16. októbra na predmestí Paríža. K vražde došlo niekoľko dní po tom, ako Paty svojim študentom na seminári o slobode vyjadrovania ukázal známe karikatúry proroka Mohameda, čo časť miestnej moslimskej komunity pobúrilo.

Páchateľom bol mladý moslim čečenského pôvodu Abdullah Anzorov, ktorý mal vo Francúzsku štatút utečenca, pričom povolenie na pobyt mu bolo vydané v marci tohto roku, krátko po tom, ako dovŕšil 18 rokov. Pri vražde učiteľovi nožom oddelil hlavu od tela. Anzorova krátko po čine policajti zastrelili, pretože pri pokuse o zadržanie kládol aktívny odpor.

Vražda šokovala Francúzsko

Vyšetrovatelia prípad posudzujú ako teroristický čin motivovaný islamistickým extrémizmom. Vražda Patyho šokovala Francúzsko a prezidenta Emmanuela Macrona priviedla k zintenzívneniu boja proti islamistickému radikalizmu. Macron bude v stredu s francúzskou vládou rokovať o návrhu zákona proti radikalizmu tzv. zákona "na posilnenie hodnôt republiky". Návrh žiada, aby sa s radikalizmom bojovalo všade, kde sa s ním ľudia stretnú vrátane mešít, škôl či na internete. Macron pripravovanú legislatívu avizoval už v októbri.

Po útoku na redakciu Charlie Hebdo v roku 2015 zažilo Francúzsko vlnu islamistických útokov, ktorá vedenie štátu primala k celonárodnej diskusii o mieste islamu v sekulárnej spoločnosti. Islamistické útoky si vo Francúzsku počas uplynulých rokov vyžiadali už viac ako 250 obetí na životoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok