Maďari zisťujú záujem o očkovanie, rezervovali milióny dávok

TA3 TASR
8.12.2020 16:43

Maďarská vláda si zarezervovala 17,5 milióna dávok očkovacích látok proti koronavírusu SARS-CoV-2 od rôznych výrobcov, informovala v utorok v Budapešti šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová.

Maďari zisťujú záujem o očkovanie, rezervovali milióny dávok
TASR/AP (ilustračné foto)

17,5 milióna vakcín

Zdôraznila však, že žiadatelia o zaočkovanie si nebudú môcť vybrať vakcínu podľa jej pôvodu, uviedol spravodajský server 24.hu. Na tlačovej konferencii operačného štábu Müllerová povedala, že už funguje webová stránka, na ktorej môžu Maďari avizovať záujem o očkovanie vakcínou proti novému druhu koronavírusu. "Je to vlastne prieskum, na základe ktorého sa dozvieme, koľko ľudí chce využiť túto možnosť," dodala.

Podľa jej slov sa očkovanie v krajine môže začať po tom, čo bude k dispozícii vakcína s úradným povolením. Müllerová poznamenala, že vláda chce využiť všetky možnosti a rokuje o všetkých nádejných alternatívach.

"Zatiaľ sme zarezervovali celkovo 17,5 milióna vakcín. Preverujeme aj ruskú vakcínu samotnú, ako aj jej dokumentáciu. Čoskoro dostaneme dokumentáciu čínskej vakcíny, ktorú začnú skúmať príslušné orgány a virológovia. V súčasnosti ešte nevieme, ktorou vakcínou začneme očkovanie," povedala šéfka ANTSZ, podľa ktorej sa toto očkovanie začne masovo v prvom štvrťroku budúceho roka.

Výber podľa pôvodu neumožnia

Müllerová podotkla, že očkovať sa bude látkou, ktorú potvrdia príslušné orgány ako bezpečnú a ktorá bude k dispozícii. Výber vakcíny podľa jej pôvodu zo strany žiadateľov o zaočkovanie nebude možný, podčiarkla.

V Maďarsku za posledný deň potvrdili 2219 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet aktuálne hospitalizovaných s ochorením COVID-19 prekročil hranicu 8000 a v súvislosti s uvedeným ochorením pribudlo za deň 136 úmrtí. Celkový počet infikovaných týmto koronavírusom v krajine dosiahol 256 367. Aktuálne je nakazených 174 966 osôb.

V Maďarsku za posledný deň potvrdili 2219 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet aktuálne hospitalizovaných s ochorením COVID-19 prekročil hranicu 8000 a v súvislosti s uvedeným ochorením pribudlo za deň 136 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok