Regiónom hrozí okamžitý lockdown. Pacientov je rekordne veľa

TA3
8.12.2020 14:17

Hlavnou témou na ústrednom krízovom štábe je sprísňovanie opatrení. Ako budú vianočné sviatky vyzerať, zatiaľ nie je jasné. V hre je lockdown od 16. decembra a možné je aj celoplošné pretestovanie.

inister zdravotníctva Marek Krajčí chce presadiť nový pandemický semafor, podľa ktorého by sa v lockdowne ocitlo hneď niekoľko regiónov. Situácia na Slovensku sa výrazne zhoršuje, nemocnice hlásia doteraz najviac infikovaných pacientov. Najhoršia situácia je podľa nového semaforu v Prievidzi, Púchove, Leviciach, v Novom Meste a vo Veľkom Krtíši.

O vážnej situácii aktuálne rokuje Ústredný krízový štáb. Na rokovanie prišiel aj minister obrany Jaroslav Naď, podĺa ktorého je potrebné znížiť mobilitu na takú úroveň, ako to bolo či už na jar, alebo začiatkom jesene. Preto treba hľadať riešenia a jedným z nich je aj lockdown.

Naď potvrdil, že 7. decembra na rokovaní vlády prebehla aj zásadná diskusia, pretože „čísla sú zlé“. „Ak necháme veci tak, ako sú, budeme mať zásadný problém. Dnes sme dosiahli kriticky vysoké hodnoty pacientov ležiacich s Covidom v nemocniciach a ak to pôjde takto ďalej, tak presne v období pred Vianocami nám budú zásadným spôsobom umierať ľudia,“ zdôraznil Naď. Dodal, že sa obáva, že iná cesta ako zásadným spôsobom dostať ľudí do domovov, aby nevychádzali, asi nebude.

Na Slovensku PCR testy v pondelok odhalili 1949 nových prípadov nákazy. Počas uplynulého dňa ich urobili spolu 10 245. Pribudlo 28 nových úmrtí. Celkový počet obetí koronavírusu stúpol na 1046.

Na Slovensku sa môžu sprísňovať opatrenia, pripustil aj hlavný hygienik Ján Mikas. "Nie je vylúčený aj určitý spôsob lockdownu, ale treba zadefinovať aký," povedal. Myslí si, že väčší význam by mal celoplošný lockdown, a nie regionálny, vzhľadom na zlú epidemiologickú situáciu takmer vo všetkých okresoch. "Ale je to naozaj na diskusiu," poznamenal. Ako povedal, nejaký spôsob testovania alebo sprísnenia opatrení bude pravdepodobne nutný, aby neboli nemocnice plné pacientov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok