Dohode medzi Londýnom a Úniou bránia tri sporné otázky

TA3 TASR
7.12.2020 22:26

Rokovania o obchodnej dohode medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou budú pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Londýn pripustil, že je ochotný urobiť ústupky.

Európska únia a Spojené kráľovstvo musia prekonať tri zásadné otázky, ktoré stoja v ceste uzavretiu očakávanej dohody o budúcom partnerstve. Uviedli to v pondelok večer v spoločnom vyhlásení predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson. Obaja lídri upozornili, že na základe svojej dohody zo soboty 5. 12. v pondelok vyhodnotili prebiehajúce rokovania o zmluve upravujúcej budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou od 1. januára 2021.

"Dohodli sme sa, že podmienky na dokončenie dohody tu nie sú vzhľadom na zostávajúce výrazné rozdiely v troch zásadných otázkach: spravodlivá hospodárska súťaž, správa vecí verejných a rybolov," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Von der Leyenová a Johnson spresnili, že požiadali hlavných vyjednávačov - Michela Barniera a Davida Frosta - a ich tímy, aby pripravili prehľad zostávajúcich rozporov, o ktorých budú diskutovať premiéri a prezidenti koncom týždňa (10. - 11. 12) na summite EÚ v Bruseli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok