Pendleri môžu využiť na hraniciach aj antigénový test zo zahraničia

TA3 TASR
7.12.2020 18:15

Na hraniciach sa opäť mení režim. Úrad verejného zdravotníctva informuje, že tí, ktorí pravidelne prekračujú hranice, sa môžu po novom preukázať aj výsledkom antigénového testu urobeným v zahraničí.

Aj antigénový test zo zahraničia

Od pondelka sa musia negatívnym testom na ochorenie COVID-19 vedieť preukázať na hraniciach aj pendleri. Nesmie byť starší ako 14 dní. Podľa novej vyhlášky úradu verejného zdravotníctva, s účinnosťou od utorka 8. 12., bude akceptovaný aj antigénový test vykonaný mimo územia SR. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.

"Osoby, ktoré pravidelne prekračujú hranicu a vzťahuje sa na ne výnimka z domácej izolácie, budú musieť byť schopné sa po príchode na Slovensko preukázať: a) certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky s negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 14 dní, alebo b) potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 vydaného mobilným odberovým miestom alebo odberným miestom v zariadení sociálnych služieb, na území Slovenskej republiky podľa prílohy č. 4 vo vyhláške, nie starším ako 14 dní, alebo c) potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 14 dní alebo negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 14 dní," spresnila.

Pod pojmom „osoby pravidelne prekračujúce hranice SR“ sa rozumie slovenskí aj zahraniční pendleri, občania SR žijúci v pohraničí susedných štátov, žiaci a študenti, osoby starajúce sa o svojich blízkych, osoby, ktoré obhospodarujú pôdu do desať kilometrov od hraníc, umelci a ďalší pracovníci v sektore kultúry, ktorí majú výnimku z domácej izolácie. Kompletné znenie aktualizovanej vyhlášky je na webe ministerstva vnútra.

Po termíne budú kontroly náhodné

Pendleri, ktorí z objektívnych dôvodov nestihli podstúpiť antigénový test a naplniť tak ustanovenie vyhlášky ÚVZ SR, by mali mať predsa len možnosť vstúpiť na územie SR. Polícia bude posudzovať špecifiká jednotlivých prípadov. "V snahe zohľadniť schopnosť pendlerov reagovať na uvedené zmeny vo vyhláške ÚVZ budú príslušníci Policajného zboru do piatkovej (11. 12.) polnoci pristupovať individuálne k osobám, ktoré vstúpia na územie SR a ktoré hodnoverným spôsobom zdôvodnia nemožnosť zabezpečiť vykonanie testu na ochorenie COVID-19, a teda sa nebudú vedieť preukázať negatívnym výsledkom," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová. "Po tomto termíne budú kontroly na hraniciach náhodné," dodala.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus médiá informoval, že policajti majú tých, ktorí si z objektívnych dôvodov nestihli test zrealizovať, na územie SR pustiť. "Budú pustení s cieľom podľa možnosti bezodkladného zrealizovania testu na niektorom z mobilných odberových miest," uviedol Klus. "Od soboty, 12. decembra, 00.01 h, už bude nevyhnutné mať takýto test so sebou," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok