Na príchod vakcíny sa tešia aj investori, dôvera v ekonomiku rastie

TA3 TASR
7.12.2020 16:25

Nádej, že vakcína proti koronavírusu bude čoskoro dostupná pre všetkých, potešila investorov. Ich dôvera v ekonomiku eurozóny výrazne stúpla. Ako ďalej ukázal aktuálny prieskum inštitútu Sentix, prekonala aj očakávania analytikov.

Investorom v eurozóne sa v decembri zlepšila nálada viac, ako analytici predpovedali. A ich očakávania v ekonomike dosiahli najvyššiu úroveň od februára vďaka skoršej dostupnosti vakcín proti ochoreniu COVID-19. Ukázal to najnovší prieskum renomovaného inštitútu Sentix.

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v decembri vzrástol na -2,7 bodu z -10 bodov v novembri. Analytici pritom odhadovali, že stúpne len na -8,3 bodu. A zároveň, čiastkový index očakávaní investorov v menovej únii v decembri stúpol na 29,3 z 15,3 bodu v novembri. Predpokladajú totiž, že vakcíny proti koronavírusu pomôžu podporiť hospodársky rast.

Aj čiastkový index súčasnej situácie v decembri vzrástol, a to na -30,3 z -32,3 bodu pred mesiacom. Prieskum inštitútu Sentix sa uskutočnil v dňoch medzi 3. a 5. decembrom a zúčastnilo sa na ňom 1112 investorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok