Nezmyselný nákup antigénových testov? Podľa Fica chcel niekto zbohatnúť

TA3 TASR
7.12.2020 15:59

Antigénové testy sa údajne nakupovali nezmyselne. Predseda Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že jediným cieľom bolo to, aby na nich niekto zarobil. Vyhlásil to po poslaneckom prieskume na Finančnej správe. Celoplošné testovanie podľa Smeru neprinieslo žiadne vierohodné dáta.

Milióny či státisíce?

Trnavská firma Eurolab Lambda pri nákupe antigénových testov pre štát zarobila "milióny" eur, nie "stotisíce" eur, ako tvrdil jej štatutárny zástupca, uviedli predstavitelia Smeru-SD po poslaneckom prieskume na finančnej správe.

Cieľom poslaneckého prieskumu bolo podľa exministra financií Ladislava Kamenického zistiť, či je pravdou to, čo tvrdí firma. "Musím povedať, že pán Krajčovič (konateľ firmy, pozn. TASR) vo svojich vyhláseniach klamal, lebo na testoch sa zarobili milióny eur. Nebudem konkretizovať, koľko to bolo," spresnil Kamenický s odkazom na daňové a colné tajomstvo.

Predseda Smeru-SD Robert Fico a Kamenický 23. novembra informovali, že absolvovali stretnutie s (vtedajšou) prezidentkou finančnej správy Danielou Klučkovou. Témou novembrového stretnutia bolo preclenie antigénových testov spoločnosťou Eurolab Lambda.

 

Kontrakt so SŠHR

Predseda strany Smer-SD 16. novembra upozornil, že zmluva na nákup antigénových testov, ktoré sa použili pri celoplošnom testovaní, medzi Správou štátnych rezerv SR a trnavskou firmou Eurolab Lambda je nezákonná, pretože v čase podpisu prvej zmluvy mala spoločnosť dlh voči Sociálnej poisťovni. Firma podľa Fica uspela aj napriek tomu, že jej ponuka nebola najlacnejšia a existujú jasné prepojenia na vládne OĽANO, SaS a Sme rodina.

"Firma Eurolab Lambda hrubo porušila zákon o verejnom obstarávaní. Spoločnosť mala dlžobu v Sociálnej poisťovni a nemohla byť vo verejnej súťaži. Klamala však, že dlh voči poisťovni nemá," skonštatoval Fico s tým, že za takýchto podmienok nemohlo dôjsť k podpisu kontraktu so SŠHR. Šéf Smeru-SD zároveň upozornil, že ide o malú trnavskú firmu a pri obstarávaní uspela, aj keď nedala najlepšiu ponuku. "Firma má aj jasné prepojenie na vládnych politikov," tvrdil v novembri Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok