Šéfa Súdnej rady kritizovala časť sudcov. Prázdne slová, reagoval

TA3 TASR
6.12.2020 09:04

Prázdne slová, mizerné fakty a nekritickosť. Tak reagoval predseda Súdnej rady Ján Mazák na výzvu štrnástich sudcov na zachovanie demokratického a právneho štátu. Stanovisko poskytla hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller.

Šéfa Súdnej rady kritizovala časť sudcov. Prázdne slová, reagoval
TASR/Jaroslav Novák

Mazák podľa vlastných slov z ich výzvy nadobudol presvedčenie, že asi žijú a pôsobia v inom štáte. "Nie na Slovensku, v štáte kde má súdnictvo dôveru minimálneho počtu ľudí. V prostredí, v ktorom odvádzajú do väzby viac sudcov, ako je počet signatárov výzvy. V krajine, v ktorej sa sudcovia, aj bývalí, masívne priznávajú ku spotvoreniu spravodlivosti, kupovaniu rozsudkov a porušovaniu celého obsahu sľubu sudcu," uviedol.

Predsedu Súdnej rady kritizujú signatári výzvy za odôvodňovanie porušovania Ústavy SR a zákonov, do určitej miery za porušovanie princípu prezumpcie neviny vo vzťahu k sudcom. "Prezumpcia neviny. Súhlasím. Lenže čo s tým, ak bývalá štátna tajomníčka a sudkyňa priznáva masívne ovplyvňovanie sudcov," pýta sa Mazák. "Ich nekritické výkriky voči tým, ktorí chcú napraviť zdevastovanú povesť justície, sú takmer rovnako nebezpečné pre očistu slovenského súdnictva ako koronavírus pre nás všetkých," dodal s otázkou, či sa podpísaní pod výzvou, ktorú poslali hlave štátu a ostatným, nehanbia za nedostatok pokory, pochopenia a sebaspytovania.

Štrnásť sudcov vyzvalo prezidentku Zuzanu Čaputovú, vládu SR, Národnú radu SR a predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka, aby nepošliapavali odkaz demokracie a aby sa vrátili k rešpektovaniu myšlienok právneho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok