Nový GP chce prinavrátiť dôveru. Je skúsený, chváli ho Mazák

TA3 SITA
4.12.2020 10:02

Poslanci veľkou väčšinou hlasov zvolili za nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Ako uviedol, silná dôvera, akú mu prejavili, je preňho nielen veľkou cťou, ale najmä nesmiernym záväzkom. Je skúsený, vzdelaný a rozhľadený, myslí si o ňom šéf súdnej rady Ján Mazák.

Chce vrátiť dôveru v spravodlivosť

Občanom chce Žilinka prinavrátiť dôveru v spravodlivosť a presvedčenie, že „všetci sme si pred zákonom rovní.“ Jeho reakciu na zvolenie za kandidáta na generálneho prokurátora zaslala hovorkyňa generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

„Tak silná dôvera, akú mi prejavili poslanci NR SR zvolením za kandidáta na generálneho prokurátora Slovenskej republiky, je pre mňa nielen veľkou cťou, ale najmä nesmiernym záväzkom. Záväzkom prinavrátiť občanom dôveru v spravodlivosť a presvedčenie, že všetci sme si pred zákonom rovní. To je možné dosiahnuť len ak prokuratúra bude budovaná ako otvorená a transparentná inštitúcia, ktorá slúži výlučne právu, spravodlivosti a verejnému záujmu. Urobím pre to všetko, pretože si to zaslúžia občania, ale aj všetci poctiví prokurátori,“ povedal Žilinka.

Aký bude GP? Je to predčasné

Maroš Žilinka je kariérny prokurátor, skúsený, vzdelaný a rozhľadený. Myslí si to predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, ktorý je presvedčený, že niet prekážky, aby bol vymenovaný za generálneho prokurátora. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

„Akým bude generálnym šéfom prokuratúry Slovenskej republiky, je predčasná otázka. Má však všetky predpoklady na to, aby uspel. Pri očiste prokuratúry, pri hlbokých a nevyhnutných systémových zmenách a v úsilí o navrátenie dôvery a kreditu, ale iba pri striktnom dodržiavaní jeho vlastnej výstrahy okoliu. Beda tomu, kto by chcel, aby svoju funkciu zneužil," dodal Mazák.

Parlament schválil vo štvrtok 132 hlasmi Žilinku za kandidáta na generálneho prokurátora. Vymenovať ho do funkcie ešte musí prezidentka Zuzana Čaputová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok