Rozhodnutia sú nejasné. Zasiahnite, žiada ZMOS prezidentku

TA3 TASR
3.12.2020 10:58

Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo prezidentku Zuzanu Čaputovú o iniciovanie rokovania všetkých strán, ktoré sa podieľajú na rozhodnutiach ústredného krízového štábu.

Polarizácia i nedôvera v spoločnosti

Združenie očakáva, že hlava štátu bude zo svojej pozície apelovať na jednoznačnosť, zrozumiteľnosť, premyslenosť prijímaných rozhodnutí a adekvátnosť následných krokov. ZMOS sa zároveň obrátil na verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú. Žiada ju o stanovisko k testovaniu žiakov. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger tvrdí, že nesúrodé postoje politickej reprezentácie, mediálne nezvládnutá komunikácia, technickými problémami sprevádzaná príprava na ďalšie testovania na COVID-19, ale aj stres ľudí v súvislosti s pomerne rýchlo sa meniacimi stanoviskami, vrátane informačného chaosu vo vzťahu k testovaniu detí na základných školách, neprispievajú k priaznivej spoločenskej atmosfére.

"Mrzí nás to o to viac, že Slovensko je v adventnom čase, v období dôstojných príprav na najkrajšie sviatky v roku, avšak vzhľadom na uvedené dochádza medzi ľuďmi k polarizácii aj nedôvere," upozornil Tréger.

Obrátili sa aj na ombudsmanku

Pre úvahy o testovaní žiakov požiadal ZMOS ombudsmanku, aby zaujala stanovisko k rizikám a aj definovaniu najvhodnejšieho nastavenia testovania žiakov, pedagogických aj nepedagogických zamestnancov, prípadne aj rodičov.

"Sme presvedčení, že z pozície spoločenskej autority sledujúcej ochranu ľudských práv a vyvažujúcu spoločenský diskurz dokáže výrazne prispieť k upokojeniu spoločenskej atmosféry, konštruktívnemu prístupu k riešeniam a uvažovaní o takých opatreniach, ktoré nebudú balansovať na hrane zákonov a tým navádzať k ich spochybňovaniu, či navodzovať stav právnej neistoty," skonštatoval Tréger.

Predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger tvrdí, že nesúrodé postoje politickej reprezentácie i nezvládnutá komunikácia neprispievajú k priaznivej spoločenskej atmosfére.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok