Velitsovi časovka nevyšla, titul obhájil Martin

TASR
19.9.2012 17:40

Nemecký cyklista Tony Martin obhájil zlatú medailu v stredajšej časovke na 79. majstrovstvách sveta v holandskom Limburgu. Dvadsaťsedemročný pretekár sa najlepšie vyrovnal s nepriaznivým počasím na 45,7 kilometrov dlhej trati a cieľ vo Valkenburgu preťal v čase 58:38 minút.

Velitsovi časovka nevyšla, titul obhájil Martin
SITA

Martin má na konte už štvrtú medailu v individuálnej časovke z MS, vlani sa rovnako tešil zo zlata, v rokoch 2009 a 2010 získal bronzové medaily. V nedeľu spolu s Petrom Velitsom a ďalšími pretekármi zo stajne Omega Phrama-QuickStep triumfoval aj v časovke profesionálnych tímov. Striebro putuje do USA zásluhou Taylora Phinneyho, ktorý stratil na víťaza šesť sekúnd a bronz si vyjazdil bieloruský reprezentant Vasil Kirijenka (+1:45).

"Som veľmi šťastný, že sa mi to podarilo. Počas celej trate to bolo veľmi tesné s Taylorom Phinneym, rozdiel bol asi desať sekúnd. Posledné kilometre boli pre mňa veľmi ťažké," povedal v cieli víťaz. "Táto sezóna bola pre mňa taká raz hore, raz dole, no tento záver mi to vynahradil," dodal Martin, ktorý sa na jar pri tréningu zrazil s autom na ceste pre cyklistov a musel sa dlho liečiť.

Dvojici slovenských pretekárov sa preteky príliš nevydarili. Matej Jurčo obsadil so stratou 3:57 minút 29. miesto, Peter Velits skončil ešte o päť priečok nižšie, keď za svojím krajanom zaostal o desať sekúnd. Dvadsaťsedemročný Velits si pritom pred štartom trúfal na oveľa vyššie umiestnenie.

"Už od štartu sme videli, že to nie je to, na čo sme boli zvyknutí aj teraz na tréningoch. Pre Petra je to určite sklamanie a veril si viac. Možno je to tak, že keď je tá časovka v etapových pretekoch, tak mu to sedí, ale pokiaľ je to individuálna časovka, tak nie. Počasie mu asi neuškodilo. V tom čase, keď štartoval Peter, štartovali aj ostatní favoriti. Dnes jednoducho nebol jeho deň, je to sklamanie," uviedol pre RTVS jeho otec Ladislav Velits.

Organizátori pripravili pre pretekárov aj tri náročné stúpania na Sint Remigiusstraat (1000 meter, 7,7%), Bundersberg (800 meter, 5,4%) a Cauberg (1200 meter, 5,8%). Prví jazdci odštartovali z Heerlenu za slnečného počasia, no v priebehu pretekov sa zatiahlo a začalo pršať, čo dosť ovplyvnilo výkony neskorších štartujúcich.

Najviac na mokré cesty doplatil Marco Pinotti, ktorý sa v ostrej zákrute šmykol, spadol na zem a musel skončiť. Taliansky pretekár pritom figuroval priebežne na treťom mieste a mieril za medailou. Nedarilo sa ani ďalšiemu z favoritov Albertovi Contadorovi. Neskorší víťaz Tony Martin štartoval dve minúty po ňom, no Španiela predbehol už v polovici trate.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok