Ako to dokázali? Niektoré krajiny sa vyhli druhej vlne pandémie

TA3 ČTK
3.12.2020 06:00

Kým európske štáty čelia druhej vlne pandémie, krajinám v Ázii a Oceánii sa zatiaľ darí zabrániť výraznému zvýšeniu počtu nakazených koronavírusom. Upozorňuje na to denník Le Monde. Krajiny ako Čína, Taiwan, Thajsko, Japonsko, Južná Kórea, Austrália či Nový Zéland nezaznamenali druhú vlnu pandémie a dokázali krivku nákazy rýchlo potlačiť.

Ako to dokázali? Niektoré krajiny sa vyhli druhej vlne pandémie
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Zatvorené hranice, prísna karanténa

Za úspešným zvládnutím pandémie v týchto krajinách stojí podľa francúzskeho denníka pomalé, ba až žiadne uvoľňovanie opatrení, ktoré zaviedli v prvej vlne. K výraznejšiemu uvoľňovaniu sa uchýlili v uplynulých týždňoch Austrália či Nový Zéland, ale až v čase, keď sa počet nových nakazených priblížil nule.

Výraznú úlohu v stratégii týchto krajín hralo zatvorenie hraníc a obmedzenie cestovania. Mnohé zo zmienených štátov zaviedli zákaz vstupu či povinnú karanténu pre cestujúcich zo zahraničia. "Japonsko povolilo svojim občanom žijúcim v zahraničí vrátiť sa do krajiny až v lete, čo je pre demokratickú krajinu výrazný akt diskriminácie. Austrália zakázala svojim občanom cestovať do zahraničia," uvádza Le Monde.

Taktiež kontrola karantény je v mnohých prípadoch striktnejšia. "Na Taiwane nakazení ľudia bez príznakov môžu stráviť karanténu doma, denne sú však kontrolovaní po telefóne, musia mať zapnutú GPS lokalizáciu a za porušenie karantény hrozia vysoké pokuty," píše Le Monde.

Vplyv na ekonomiku

Obyvatelia Hongkongu, ktorí sa vracajú zo zahraničia, môžu stráviť karanténu doma, ale len za podmienky, že si nasadia elektronický náramok. V Južnej Kórei, kde druhá vlna pandémie síce vypukla, ale bola rýchlo potlačená úradmi, sa osvedčilo masívne testovanie a trasovanie spojené s rozsiahlym prístupom k digitálnym údajom.

"Keď sa na to pozrieme z dnešnej perspektívy, tieto individuálne obmedzenia vyzerajú byť menej nákladné a menej ohrozujúce slobodu, než opakované uzávery, ktoré sa týkajú celej spoločnosti," píše Le Monde. Podľa denníka ázijský prístup taktiež menej poškodzuje ekonomiku, než plošné obmedzenia typické pre európske krajiny. Obmedzenie cestovania síce poškodilo turistický ruch, krajiny však nemuseli zavádzať ďalšie zákazy ako uzáveru reštaurácií, obchodov či iných podnikateľských a priemyselných aktivít.

Obmedzenie cestovania poškodilo turistický ruch, krajiny však nemuseli zavádzať ďalšie zákazy ako uzáveru reštaurácií, obchodov či podnikateľských a priemyselných aktivít.

Postupné uvoľňovanie

Avšak aj ázijské krajiny sa chystajú niektoré obmedzenia postupne uvoľňovať. Týka sa to hlavne cestovného ruchu. Hongkong a Singapur chystajú dohodu, ktorá umožní obyvateľom týchto dvoch krajín cestovať bez povinnosti karantény.

Podobnú dohodu chcú uzavrieť do januára aj Thajsko a Čína, ktorá však podmienky vstupu pre cestujúcich z krajín ako Británia alebo Filipíny sprísnila. Austrália čiastočne zrušila obmedzenia pre cestujúcich z Nového Zélandu. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová však už ohlásila, že ostrovný štát kontroly na hraniciach neuvoľní, a to pravdepodobne ani v čase vianočných sviatkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok