Poznáme výsledky skúšobného hlasovania o GP. Favoriti sú dvaja

TA3 TASR
2.12.2020 14:36

Poslanci koalície, ktorá sa stále definitívne nedohodla na budúcom generálnom prokurátorovi, si "na nečisto" vyskúšali jeho voľbu. Najviac hlasov v skúšobnom hlasovaní podľa našich informácií získal prokurátor Maroš Žilinka, druhý skončil sudca Juraj Kliment.

Koaliční poslanci večer v NR SR skúšali hlasovanie o kandidátovi na šéfa generálnej prokuratúry, ktorým si mali overiť, ako by dopadli výsledky hlasovania. Poslanci koalície by tak mali zistiť, na ktorom zo siedmich kandidátov je najväčšia zhoda, respektíve ktorý by nemusel prejsť v koalícii. 

Výsledky hlasovania neskôr potvrdili predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová aj šéf klubu OĽANO Michal Šipoš. "Klub OĽANO to rešpektuje. Musia si štyria lídri sadnúť a povedať spoločné stanovisko," uviedol Šipoš. Koalícia naďalej rokuje. Šéfka klubu Za ľudí Jana Žitňanská sa k menám vyjadrovať nechce. Nekomentuje ani Žilinku, ani Juraja Klimenta, ktorý mal skončiť v indikatívnom hlasovaní druhý. Žitňanská mená nechce potvrdiť, zdôrazňuje, že koalícia stále rokuje. "Budeme sa snažiť, aby sme sa dohodli," povedala.

Podpredseda parlamentu zo Za ľudí Juraj Šeliga hovorí, že poradie je známe a predpokladá, že koalícia je veľmi blízko k dohode. "Verím, že vo štvrtok sa bude voliť," dodal. Indikatívne hlasovanie podľa jeho slov posunulo rokovania ďalej.

Žilinku presadzuje na post generálneho prokurátora hnutie Sme rodina, sudcu Juraja Klimenta, ktorý je jediným neprokurátorom, vraj oslovil s ponukou kandidovať samotný premiér Igor Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok