Škandál, aký nie je ani v Afrike. Šeliga reaguje na zatýkanie a obvinenia

TA3 TASR
2.12.2020 13:36

Ukazuje sa, že sa rozpletá reťaz korupcie, ktorá bola na Slovensku. V reakcii na zatýkanie ďalších bývalých funkcionárov to novinárom povedal podpredseda parlamentu a Za ľudí Juraj Šeliga. Je to podľa neho veľký signál, že polícia má voľné ruky.

Jedno nadväzuje na druhé

"Postupne, ako sú ľudia bratí do väzby alebo obviňovaní, začínajú vypovedať a jedno nadväzuje na druhé," skonštatoval Šeliga s tým, že je veľmi zvedavý, ako dopadne vyšetrovanie šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka.

"To je taký škandál, ktorý sa podľa mňa nedeje ani niekde v Afrike, že máme celé bývalé vedenie polície vo väzbe alebo obvinených," reagoval na informáciu o tom, že polícia mala obviniť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Slová exministra vnútra Roberta Kaliňáka o tom, že exšéf polície Tibor Gašpar bol najlepší a Lučanský bol "skoro najlepší" nadobúdajú podľa Šeligu úplne iný význam.

Vládla nám mafia, tvrdí Krúpa

Komplexné zatýkanie vysokých funkcionárov je dôkazom prepojenia mafie, ktorá nám tu vládla, povedal predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa. "Ťažko sa to teraz hodnotí, pretože nemám informácie, z čoho konkrétne je pán Lučanský obvinený, ale vyzerá to byť nejaká situácia, čo sa týka komplexného zatýkania. Pravdepodobne tam budú podľa polície podozrenia, prepojenia na nejakú spoluprácu. To len dokazuje to, že všetky tieto zatýkania, vyšetrovania sú dôkazom prepojenia mafie, ktorá nám tu vládla," skonštatoval.

Krúpa v reakcii na údajné obvinenie Lučanského reagoval, že si spomína na slová expremiéra Petra Pellegriniho, ktorý vyzdvihoval Lučanského i Tibora Gašpara ako veľkých profesionálov. "Vidíme, ako to vyzerá. Presne asi takíto profesionáli boli aj títo páni politici, ktorí sa k veciam takto stavali, asi si zakrývali oči alebo o tom vedeli," skonštatoval. Krúpa považuje za dôležité, aby bol budúci šéf polície nielen odborník a mal kvalifikačné predpoklady. "Ale musí mať aj dostatočnú odvahu a odhodlanie robiť kroky, ktoré povedú k ďalšej očiste polície a pozdvihnutiu dôveryhodnosti polície v očiach verejnosti," doplnil.

Rozviazané ruky polície

Bývalý policajný vyšetrovateľ a súčasný poslanec NR SR Lukáš Kyselica rovnako skonštatoval, že z mediálnych informácií nie je zrejmé, akých konkrétnych skutkov sa stredajšie zadržiavacie úkony týkajú. "Vo všeobecnosti však konštatujem, že orgány činné v trestnom konaní majú rozviazané ruky a rozhodujú len na základe zadovážených dôkazov tak, ako to deklarovali v minulosti aj minister vnútra, aj iní predstavitelia súčasnej vlády. Držím im palce," uviedol.

Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský berie informácie o Lučanskom na vedomie. "Orgány činné v trestnom konaní nech robia, čo vedia," povedal novinárom s tým, že sa nechce viac vyjadrovať, keďže nemá viac informácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok