Turecko vydalo zatykače na ďalších vojakov, mali sa podieľať na prevrate

TA3 TASR
1.12.2020 13:27

Turecká prokuratúra vydala zatykače na ďalších osemdesiat vojakov, ktorí sa pred štyrmi rokmi v krajine podieľali na pokuse o puč. Okrem toho má byť z armády vylúčených ďalších 850 ľudí, vrátane dôstojníkov.

Turecká prokuratúra vydala zatykače na 82 príslušníkov armády podozrivých z napojenia na exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena. Toho Ankara podozrieva zo zosnovania pokusu o štátny prevrat z júla 2016. Razie zamerané na zaistenie podozrivých sa konali v 39 tureckých provinciách, pričom zadržali 63 ľudí. Medzi osobami, na ktoré boli vydané zatykače, je aj 70 vojakov v aktívnej službe.

Zatykače vydala prokuratúra v meste Izmir na pobreží Egejského mora, ktorá zároveň podnikla kroky aj na vylúčenie 848 príslušníkov armády vrátane vysokopostavených predstaviteľov, taktiež údajných stúpencov Gülena. Úrady aj štyri roky po zmarenom prevrate naďalej pravidelne uskutočňujú razie zamerané voči údajným Gülenovým stúpencom. Samotný Gülen, žijúci v exile v USA, však akúkoľvek spojitosť s neúspešným pučom popiera. Od pokusu o prevrat prepustili zo štátnej služby či armády alebo dočasne prepustili vyše 150 000 ľudí. Z ozbrojených síl už bolo prepustených viac ako 20 000 ich príslušníkov, ktorí mali údajne napojenie na Gülena. Na súdny proces čaká vo väzbe približne 80 000 ľudí.

V súvislosti s neúspešným pokusom o zvrhnutie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana turecký súd minulý týždeň odsúdil na doživotie 337 ľudí. Medzi nimi sú bývalí vojenskí piloti, ktorí pred štyrmi rokmi údajne bombardovali tureckú metropolu Ankara, a tiež civilisti, ktorí vraj riadili prevrat z leteckej základne Akinci neďaleko hlavného mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok