Biden získal prísne tajný prezidentský dokument. Trump súhlasil

TA3 TASR
30.11.2020 20:45

Novozvolený americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová získali v pondelok prístup k takzvanému dennému prezidentskému brífingu, ktorý pozostáva z prísne tajných informácií rôznych amerických spravodajských služieb.

Trumpov mal viac vizuálnych prvkov

Prístup ku každodennému prezidentskému brífingu (Presidential Daily Brief) pre Bidena a Harrisovú odsúhlasil dosluhujúci republikánsky prezident Donald Trump ešte minulý utorok. Stalo sa tak deň po tom, ako oznámil, že jeho tím začne s procesom odovzdávania moci tímu novozvoleného prezidenta. Trump predtým odmietal začať s odovzdávaním moci a snažil sa spochybniť víťazstvo svojho demokratického rivala. Prezidentský brífing je prísne tajný dokument, ktorý dostáva každé ráno úradujúci šéf Bieleho domu. Zostavuje ho šéf amerických spravodajských služieb (DNI), ktorý ho prispôsobuje úradujúcemu prezidentovi.

V prípade Donalda Trumpa tento dokument podľa AP obsahoval viac vizuálnych prvkov a bol v klasickej papierovej podobe. Jeho predchodca Barack Obama si správy amerických tajných služieb čítal na zabezpečenom tablete. V akej podobe bude denný brífing dostávať Biden, zatiaľ nie je jasné. Úradujúcemu prezidentovi dokument zvyčajne doručuje poverený pracovník úradu DNI.

Spochybňuje výsledky

Proces odovzdania moci Bidenovi sa síce oficiálne už začal, Trump však aj naďalej bez dôkazov spochybňuje výsledky volieb. Jeho snahy o zvrátenie Bidenovho víťazstva v kľúčových štátoch však neuspeli. Víťazom prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Americké médiá ho vyhlásili za víťaza už 7. novembra.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra. Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra. Bidenova slávnostná inaugurácia je naplánovaná na 20. januára 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok