Severokórejský vodca sa dal údajne zaočkovať vakcínou z Číny

TA3 TASR
30.11.2020 17:31

Severokórejský vodca Kim Čong-un bol nedávno zaočkovaný čínskou vakcínou proti novému druhu koronavírusu. Informovala o tom v pondelok juhokórejská agentúra Jonhap.

Severokórejský vodca sa dal údajne zaočkovať vakcínou z Číny
SITA/AP

Citovala pritom vyjadrenie bezpečnostného experta z washingtonského think-tanku CFTNI Harryho Kazianiasa, ktorý sa odvolal na zdroje z japonských tajných služieb. "Severokórejský líder Kim Čong-un a viacerí ďalší vysokopostavení predstavitelia jeho rodiny a vrcholných orgánov krajiny boli zaočkovaní na koronavírus v priebehu posledných dvoch až troch týždňov vďaka vakcíne, ktorú dodala čínska vláda," napísal v článku zverejnenom na webovej stránke 19FortyFive Kazianias, ktorý sa špecializuje na kórejskú otázku.

Americký expert sa odvolal na dva nemenované zdroje z japonských spravodajských služieb, no nešpecifikoval, ktorú z vyvíjaných vakcín vodca komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a ďalší poprední členovia jeho režimu dostali. V článku sa však uvádza, že Čína momentálne má k dispozícii tri až štyri vakcíny, ktoré sama vyvinula. Jednou z nich údajne v Číne zaočkovali už takmer milión ľudí.

V súvislosti s čínskymi vakcínami proti koronavírusu sa však objavujú pochybnosti, keďže u žiadnej z nich zatiaľ neboli zverejnené nijaké dáta o výsledkoch tretej fázy klinického testovania. Hoci Severná Kórea doteraz oficiálne nepotvrdila žiaden prípad infekcie koronavírusom, Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že v KĽDR môže byť viac než 800 osôb s podozrením na nákazu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok