Diaľničiari musia vrátiť obrovskú sumu za porušenie pravidiel EÚ

TA3 SITA
30.11.2020 09:50

Národná diaľničná spoločnosť musí vrátiť vyše stopätnásť miliónov eur, ktoré získala vo forme nenávratných finančných príspevkov na výstavbu štyroch úsekov diaľníc D1 a D3, financovaných najmä z európskych peňazí. Môže za to porušenie pravidiel Európskej únie pri verejnom obstarávaní spomínaných diaľničných úsekov.

Diaľničiari musia vrátiť obrovskú sumu za porušenie pravidiel EÚ
TASR/Michal Svítok (ilu)

Dohoda o splátkach

Ako ďalej upresňuje webový portál NašaDoprava.sk, štátna akciovka je povinná za dva a pol roka postupne vrátiť rezortu dopravy a výstavby 115,7 milióna eur, z čoho pripadá na zdroje EÚ celkovo 98,35 milióna eur a na prostriedky štátneho rozpočtu v rámci spolufinancovania projektov zvyšných 17,35 milióna eur. Dlh NDS predstavuje takmer 80 percent z celkového tohtoročného objemu dotácií od štátu.

Diaľničiari majú v prípade projektov výstavby druhej fázy úseku D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka uhradiť 56,7 milióna eur a úseku D1 Budimír – Bidovce 36,6 milióna eur. V súvislosti s realizáciou druhej fázy úseku D3 Svrčinovec – Skalité musia zaplatiť 20,7 milióna eur a úseku D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec 1,7 milióna eur.

„Ministerstvo dopravy a výstavby SR ako riadiaci orgán vykonalo administratívnu finančnú kontrolu na uvedených projektoch a identifikovalo porušenia v rámci verejného obstarávania, za ktoré udelilo finančnú opravu, ktorá zodpovedá hodnote vyčíslenej v dohode o splátkach,“ informoval portál NašaDoprava.sk poradca ministra dopravy pre strategickú a krízovú komunikáciu Ivan Rudolf.

NDS sa v dohodách s rezortom dopravy zaviazala uhradiť dlh v prípade štyroch diaľničných projektov v šiestich splátkach. Prvú zaplatí do 28. apríla 2021 a poslednú do 28. apríla 2023. O splátkový kalendár NDS požiadala, lebo v prípade zaplatenia celého záväzku by sa jej výrazne zhoršili ekonomické a sociálne podmienky.

Už zaplatili desiatky miliónov

Diaľničiari sa k téme a dopadom úhrady splátok na financovanie výstavby úsekov nevyjadrili. Spoločnosť medzitým uzavrela zmluvu o financovaní so Všeobecnou úverovou bankou s celkovým limitom 50 miliónov eur a so splatnosťou 30. novembra 2021. NDS môže úver použiť len na financovanie svojich prevádzkových potrieb.

Rezort dopravy má v tomto roku po zvýšení dotácií zaplatiť NDS spolu 149 miliónov eur. Z toho takmer 56 miliónov eur na bežné výdavky na prípravu a realizáciu opráv a údržby diaľnic a rýchlostných ciest. Zhruba 93 miliónov eur je určených na kapitálové výdavky na ich prípravu a výstavbu, vrátane výdavkov mimo domáceho spolufinancovania k projektom s podporou EÚ.

Na základe pôvodnej zmluvy o dotáciách vo výške takmer 103 miliónov eur ministerstvo už NDS uhradilo do konca októbra 82,6 milióna eur. Ďalších skoro 46 miliónov eur im zaplatilo nad rámec pôvodnej zmluvy. Tieto navýšené finančné prostriedky sú podľa rozpočtového opatrenia Ministerstva financií účelovo viazané na sanáciu výdavkov NDS priamo súvisiacich s dopadmi pandémie koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok